Trimite e-mail | Printeaza
Social
03.01.2011

De la 1 ianuarie 2011 a fost stabilit ajutorul pentru perioada rece a anului

Potrivit Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, de la 1 ianuarie 2011 a fost stabilită o nouă prestaţie  - ajutor pentru perioada rece a anului, care se va acorda pentru lunile ianuarie - martie, noiembrie - decembrie şi va constitui, în anul curent, 130 lei lunar.

Dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului se va determina familiilor defavorizate concomitent cu determinarea dreptului la ajutor social, în baza aceleiaşi cereri pentru acordarea ajutorului social, depusă la asistentul social din cadrul Primăriei localităţii.

Astfel, ajutorul pentru perioada rece a anului se va stabili şi se va plăti familiilor  beneficiare de ajutor social - adică, în perioada rece a anului, aceste familii vor beneficia suplimentar de 130 lei lunar la prestaţia de ajutor social.

Totodată, de ajutor pentru perioada rece a anului vor beneficia şi familiile care nu vor avea dreptul la ajutor social, însă venitul lunar global al acestora  va fi mai mic decît nivelul venitului lunar minim garantat de stat, stabilit pentru anul curent în sumă de 742 lei, calculat conform legislaţiei.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2011, a fost introdus suplimentar în Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social un nou criteriu de eligibilitate, care permite calificarea pentru ajutorul social a femeilor însărcinate, începînd cu săptămîna a 30-a de sarcină, moment în care intervine incapacitatea legală de muncă, în cazul în care familia respectivă are un venit global mediu lunar mai mic decît venitul lunar minim garantat.

 În acelaşi timp, şomerii vor fi obligaţi de a accepta lucrări publice organizate de autorităţile locale prin intermediul Agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de muncă. Acesta fiind un element care va permite familiei de a realiza venituri suplimentare precum şi de a educa sau antrena în viaţa comunităţii unele categorii de cetăţeni.

Pentru evitarea situaţiilor de presiune şi dificultate în care se poate regăsi asistentul social şi pentru a institui un mecanism de participare a autorităţilor locale, verificarea la domiciliu a corectitudinii datelor indicate în cererea pentru acordarea ajutorului social va fi verificată de un grup de persoane în componenţa căruia vor fi reprezentanţi ai societăţii civile şi a autorităţilor locale.

În lista de plată pentru luna decembrie 2010, în total pe republică, peste 27 mii familii defavorizate au beneficiat de ajutor social.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus