Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-01-03/cers-moldoveneasca-a-primit-o-noua-licentza-pentru-producerea-energiei-electrice-19400.html
Data: Jan 3, 2011 (20:24)

CERS Moldovenească a primit o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a eliberat o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice, pentru un termen de şase luni, societăţii pe acţiuni de tip închis CERS Moldovenească („Молдавская ГРЭС") în legătură cu expirarea termenului de valabilitate a licenţei deţinute anterior. ANRE a mai eliberat anul curent, la 1 iulie, acestei întreprinderi o licenţă similară, pentru un termen de şase luni.

Consiliul de Administraţie al ANRE adoptă, începând cu anul 2006, decizii de eliberare a licenţei pentru CERS Moldovenească în temeiul hotărârii de Guvern nr. 815 din 2.08.2005 cu privire la regularizarea fluxurilor de mărfuri ce constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a Transnistriei, hotărâre care permite agenţilor economici din această regiune, înregistraţi provizoriu în Registrul de Stat al R. Moldova de a obţine licenţe pentru genuri de activitate supuse licenţierii.

În anul 2010, ANRE a mai eliberat, la cererea agenţilor economici, patru licenţe pentru furnizarea energiei electrice la tarife nereglementate şi a prelungit, la solicitare, o licenţă pentru acelaşi gen de activitate. În acelaşi an, ANRE a eliberat cinci licenţe pentru comercializarea gazelor naturale la staţiile de alimentare a vehiculelor cu gaze naturale comprimate şi a prelungit termenul de valabilitate a două licenţe: una pentru distribuţia gazelor naturale şi una pentru furnizarea gazelor naturale la tarife reglementate. ANRE a mai acordat 19 licenţe şi 77 copii autentificate ale licenţelor eliberate anterior pentru genurile de activitate pe piaţa produselor petroliere. 

La situaţia din 31 decembrie 2010, numărul de licenţe valabile în sectorul energetic este de 244, printre care 19 - pentru desfăşurarea activităţilor pe piaţa energiei electrice, 58 - pe piaţa gazelor naturale şi 167 - pe piaţa produselor petroliere. 

Conform legislaţiei în vigoare, ANRE eliberează licenţe pentru activitatea pe piaţa energiei electrice şi cea a gazelor naturale pe un termen de 25 ani şi licenţe pentru activitatea pe piaţa produselor petroliere pe un termen de cinci ani. Taxele pentru eliberarea licenţelor se varsă integral în bugetul statului, relatează Serviciul de presă al ANRE.