Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-12-21/planuri-pentru-constructzie-a-locuintzelor-pe-doua-componente-in-regim-social-shi-in-regim-de-ipotec-19278.html
Data: Dec 21, 2010 (11:03)

Planuri pentru construcţie a locuinţelor pe două componente: în regim social şi în regim de ipotecă

Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale intenţionează să dezvolte faza a II-a a proiectului de construcţie a locuinţelor pe două componente: în regim social şi în regim de ipotecă, preponderent pentru tinerii specialişti şi familiile tinere din zonele urbane. În acest sens, la Chişinău, într-o vizită de lucru s-a aflat dl Jacques-Emmanuel Remy, expert al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) care a studiat realizările în prima fază a proiectului şi a elaborat un studiu privind dezvoltarea fazei a II-a  în comun cu reprezentanţii MCDR.

Potrivit MCDR, se preconizează construcţia în regim social a locuinţelor pentru familiile tinere şi invalizi, construcţia în regim de ipotecă a locuinţelor pentru tinerii din zonele urbane, precum şi finisarea construcţiei a circa 500 de locuinţe pentru persoanele din categoriile social vulnerabile şi bugetari, construite de companiile private.

Pentru implementarea proiectului au fost selectate blocurile nefinisate sau care necesită renovare capitală, terenurile şi blocurile unde vor fi construite mansarde  din nouă centre  raionale  - Ialoveni, Singerei, Glodeni, Basarabeasca, Briceni, Anenii-Noi, Ceadîr-Lunga, Călăraşi, Lipcani, precum şi din municipiul Chişinău.

În scopul stabilirii mecanismului de implementare a proiectului reprezentanţii MCDR în comun cu dl Remy au organizat un şir de întruniri cu instituţiile interesate - Ministerul Finanţelor, Trezoreria de Stat, Banca Naţională  a Moldovei, reprezentanţii primăriilor din localităţile nominalizate, precum şi au vizitat obiectele incluse în proiect. De asemenea, în cadrul întrevederilor cu reprezentanţii băncilor comerciale s-au discutat posibilităţile creării unui mecanism de creditare ipotecară în cadrul realizării fazei doi a proiectului de construcţie a locuinţelor pentru categoriile socialmente vulnerabile.

Faza proiectului ce ţine de construcţia locuinţelor în regim social a fost aprobată şi implementată pe întreg teritoriul ţării şi se va derula în continuare pentru unele blocuri locative din localităţile republicii.

De asemenea, pînă la sfîrşitul anului curent urmează ca dl Jacques-Emmanuel Remy, expertul BDCE să realizeze un studiu de fezabilitate a noii componente a proiectului pentru care el va efectua modelarea datelor privind stabilirea unei rate de dobîndă optimală pentru băncile comerciale şi grupurile de persoane care pot obţine creditele ipotecare în funcţie de veniturile lor, avînd în vedere veniturile mici şi medii ale categoriilor incluse în proiect.

 În luna ianuarie 2011, expertul european va reveni în ţara noastră pentru a continua discuţiile cu instituţiile interesate şi pentru a întocmi în comun cu reprezentanţii MCDR formula finală a proiectului.