Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.12.2010

R.Moldova va primi din partea Comisiei Europene, sub formă de grant, 90 de milioane de euro

R.Moldova va primi din partea Comisiei Europene, sub formă de grant, 90 de milioane de euro

Vlad Filat a susținut un briefing la reîntoarcerea dintr-o vizită de lucru la Bruxelles. Premierul a menţionat că a fost o vizită bună, în cadrul căreia a avut discuţii consistente cu oficialii europeni şi s-a convins încă o dată că există un mare interes faţă de Republica Moldova, că ţara noastră are mulţi prieteni, dispuşi să ne ajute să avansăm pe calea democraţiei şi integrării în Uniunea Europeană.

Vlad Filat a precizat că, în cadrul întrevederii cu Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European, a discutat despre rezultatele obţinute de Guvernul de la Chişinău în anul 2010, situaţia post-electorală din ţară noastră, perspectivele care se deschid.

„Am adus mulţumiri Preşedintelui Consiliul European pentru suportul pe care îl acordă ţării noastre în procesul de integrare europeană şi am exprimat apreciere pentru declaraţia făcută de Herman Van Rompuy privind alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010", a precizat Prim-ministrul.

Oficialul european a apreciat faptul că Guvernul de la Chişinău continuă să muncească în vederea realizării angajamentelor asumate şi a comunicat că pe agenda sa de lucru, pentru începutul anului 2011, este prevăzută şi o vizită în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii cu Jose Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene, au fost abordate subiecte ce ţin de evoluţiile din Republica Moldova, ultimele evenimente politice din ţara noastră, dar şi acţiunile ce au drept scop apropierea ţării noastre de standardele Uniunii Europene.

„Un subiect al discuţiilor a fost dinamica pozitivă a negocierilor Acordului de Asociere RM-UE şi celor ce ţin de liberalizarea regimului de vize. Am menţionat că sîntem angajaţi plenar în menţinerea aceluiaşi ritm şi în cadrul celei de-a V-a runde de negocieri pe marginea Acordului de asociere, planificată pentru 17 ianuarie 2011, la Bruxelles. Am dat asigurări că ţara noastră va valorifica la maximum asistenţa şi ajutorul acordat de Uniunea Europeană", a spus Vlad FILAT.

Jose Manuel Barroso a felicitat Republica Moldova pentru desfăşurarea cu succes a alegerilor parlamentare anticipate, precizînd că acestea au avut loc cu respectarea normelor democratice.

Preşedintele Comisiei Europene a dat asigurări că Uniunea Europeană va continua să susţină Republica Moldova pe calea integrării europene şi ne-a îndemnat să continuăm parcursul european şi să implementăm cu eficienţă reformele demarate în acest an.

În cadrul întrevederii cu Kristalina Georgieva, Comisar european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, discuţia s-a axat pe situaţiile de criză cu care s-a confruntat Uniunea Europeană în anul trecut, inundaţiile din Republica Moldova din acest an şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru prevenirea şi gestionarea eficientă a dezastrelor.

„Am făcut o trecere în revistă a situaţiei din Republica Moldova, menţionînd necesitatea consolidării digurilor de protecţie, precum şi necesităţile Moldovei de utilaj performant pentru gestionarea situaţiilor legate de inundaţii", a spus Vlad Filat.

Kristalina Georgieva a remarcat că, în pofida situaţiei dificile în care s-a aflat ţara noastră, s-a reuşit gestionarea eficientă a situaţiei legate de inundaţii. Comisarul a precizat că CE va accepta proiectele venite din partea Republicii Moldova, care au drept scop consolidarea capacităţilor de gestionare a situaţiilor de criză. De asemenea, CE va accepta spre finanţare proiectele aprobate în cadrul Reuniunii din 18 noiembrie 2010 de la Odesa, de către Comitetului Comun de Monitorizare a Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, pentru prevenirea inundaţiilor pe rîul Prut şi a unui proiect pentru îmbunătăţirea serviciilor mobile de intervenţie.

Prim-ministrul a invitat-o pe Kristalina Georgieva să efectueze o vizită în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii cu Stefan Fule, Comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate, au fost abordate aspecte ce ţin de colaborarea moldo-comunitară şi perspectivele de dezvoltare a acesteia în continuare.

„În acest an, au demarat negocierile pe marginea Acordului de asociere cu UE, dialogul privind liberalizarea regimului de vize şi privind crearea unei Zone de comerţ liber şi aprofundat. De asemenea, în acest an am beneficiat de o susţinere fără precedent din partea Bruxelles-ului la capitolul implementarea reformelor democratice şi integrarea europeană a ţării noastre. A fost un an bun pentru relaţiile moldo-comunitare", a menţionat Prim-ministrul.

Vlad Filat a menţionat că la Bruxelles a participat la Summit-ul Partidului Popular European, în cadrul căruia a avut un schimb de opinii cu Cancelarul german, Angela Merkel, Premierul italian, Silvio Berlusconi, Premierul maghiar, Viktor Orban, Premierul bulgar Boiko Borisov şi cu Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. De asemenea, Vlad Filat a purtat discuţii cu Preşedintele României Traian Băsescu.

„Am mulţumit oficialilor europeni pentru sprijinul acordat Republicii Moldova şi am menţionat că ţara noastră va continua cursul reformelor şi al integrării europene stabilit anterior. Oficialii europeni şi-au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova, menţionînd că cursul de dezvoltare ales estre unul corect şi urmează să aibă continuitate. Ei s-au arătat convinşi de faptul că promovarea reformelor în continuare şi implementarea standardelor europene va aduce ţara noastră mai aproape de UE", a declarat Prim-ministrul.

Vlad Filat a spus că, în cadrul vizitei la Bruxelles, a participat la dezbaterile publice organizate de Centrul pentru studii politice europene, în parteneriat cu Forumul UE-Moldova şi cu organizaţia „Parteneriatul european pentru democraţie".

De asemenea, tot la Bruxelles, Premierul a semnat un Acord de grant dintre Comisia Europeană şi Guvernul Republicii Moldova în valoare de 90 mil. euro. Din partea CE acest Acord a fost semnat de Comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn.

Prima tranşă, în valoare de 40 mil. euro, urmează să fie transferată pînă la finele anului curent, mai precis pînă în data de 24 decembrie. Cea de-a doua tranşă, în valoare de 50 mil. euro, va fi transferată în 2011. Aceste sume au fost deja incluse în bugetul de stat.

„Dincolo de semnificaţia financiară, acest acord este şi o expresie a atitudinii prieteneşti şi a susţinerii pe care Uniunea Europeană o acordă constant ţării noastre", a spus Vlad Filat.
Prim-ministrul a comunicat, în seara zilei de ieri, Comisia Europeană a aprobat Planul de acțiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova, care vizează liberalizarea regimului de vize. Documentul va fi înmînat autorităţilor Republicii Moldova de către Comisarul pentru Afaceri Interne al UE, Cecilia Malmstrom, care va veni într-o vizită la Chişinău, informează Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus