Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.12.2010

Expert-Grup: Surprizele creșterii economice

Expert-Grup: Surprizele creșterii economice

Datele privind creșterea economică în perioada ianuarie - septembrie 2010 publicate la data de 15 decembrie ne-au surprins plăcut. Dubii în privința creșterii PIB-ului nu erau, dar așteptările erau mai pesimiste pe fundalul evoluției țărilor din regiune în trimestrul III. În majoritatea acestor țări avansarea economică s-a temperat puternic, iar în unele chiar a stagnat, astfel încât creșterea cumulativă în ianuarie-septembrie practic s-a înjumătățit comparativ cu ianuarie-iunie (Armenia - de la 6,7% la 2,8%, Ucraina - de la 6,3% la 3,5%, Rusia - de la 4,2% la 3,6%). În același timp creșterea economică în Moldova chiar s-a accelerat. Calculele estimative efectuate de Expert-Grup indică asupra unei creșteri de cca. 7,8 în trimestrul III față de perioada similară a anului 2009 (4,7% în trimestrul I și 6,4% în trimestrul II). Creșterea cumulativă pe trei trimestre este de 6,5%, mult peste media țărilor CSI.

Structura PIB-ului după elemente de resurse indică asupra unei schimbări calitative pozitive a creșterii, valoarea adăugată brută crescând mai rapid decât impozitele pe produse și import. Dar evoluția valorii adăugate brute în parte pe sectoarele economice reprezintă un interes major, fiind prezente și unele surprize. Deși ne așteptam la o creștere semnificativă în sectorul agricol în trimestrul III, bazându-ne pe majorarea producției agricole de 8%, totuși, VAB în sectorul agricol nu a avansat cu mulat mai puternic decât în trimestrul precedent, creșterea cumulativă fiind de 6,6% (comparativ cu 6,4% în semestrul I).

Cel mai important progres a fost înregistrat însă în sectorul de construcții, în care creșterea în trimestrul III a fost atât de puternică, încât a fost anihilat impactul declinului înregistrat în semestrul I, iar creșterea cumulativă a constituit 3,9%. La o privire mai atentă, constatăm că evoluția pozitivă a fost determinată de creșterea lucrărilor în antrepriză și, în principal, a lucrărilor de întreținere și reparații curente, care au înregistrat o creștere de 37%. În același timp, volumul lucrărilor de construcții noi și reparații capitale este în declin din cauza scăderii puternice de la început de an, în timp ce în trimestrul III acesta a fost în creștere. Însă nu ne putem bucura de o calitate înaltă a acestei creșteri, creștere în mare măsură artificială. Deși sectorul de construcții se îndrepta spre recuperare, dar foarte lentă, aceasta se datorează inclusiv lucrărilor de construcție a caselor pentru sinistrați în urma inundațiilor din vara anului 2010.

În partea de resurse, consumul gospodăriilor casnice a continuat să avanseze ca urmare a creșterii remitențelor în trimestrul III (cu 9%)și a salariului mediu lunar (cu 1.3%). Totuși, cea mai mare contribuție la creșterea economică (7,1%) o are formarea brută de capital, care s-a majorat cu 45%. Deci investițiile capitale au avut un rol important, fiind parțial explicate de construcțiile caselor pentru sinistrați despre care s-a menționat mai sus. Însă formarea brută de capital fix nu este unicul element al creșterii, într-o măsură mai mare contribuind variația stocurilor, care la sfârșit de septembrie s-a dublat față de sfârșitul lunii iunie. Această tendință pozitivă indică asupra prognozelor și așteptărilor pozitive a agenților economici asupra cererii de consum.

Aceste așteptări optimiste, precum și trendurile înregistrate în sectoarele economice indică asupra unei creșteri economice la sfârșit de an de cca. 7%, care va depăși prognozele FMI (3,2%), EBRD (4,5%) și a BNM (5%). În aceste condiții, principala sarcină a Guvernului este să încurajeze schimbările calitative în modelul creșterii economice și să stimuleze investițiile, inovațiile și competitivitatea. (Expert-Grup)

BNS* Anexe

cuvinte-cheie: Expert-Grup | PIB

Comentarii (0)

 

Related news

Sus