Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-12-14/summitul-shefilor-de-state-shi-guverne-al-partneriatului-estic-va-avea-loc-in-luna-mai-2011-la-budap-19169.html
Data: Dec 14, 2010 (10:09)

Summit-ul Şefilor de state şi Guverne al Partneriatului Estic va avea loc în luna mai 2011 la Budapesta

Luni, 13 decembrie la Bruxelles a avut loc a doua Reuniune Ministerială a Parteneriatului Estic cu participarea Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membri ale UE şi statelor Parteneriatului Estic. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Viceprim-ministrul, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă. Reuniunea a fost co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă şi Securitate Comună, Vicepreşedinte al Comisiei Europene Baroneasa Catherine Ashton şi Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate Stefan Fule. 

Comisarul Stefan Fule a evaluat activităţile implementate în cadrul Parteneriatului Estic de la adoptarea Declaraţiei de la Praga, constatîtnd un progres calitativ în realizarea obiectivelor iniţiativei. De asemenea, înalţii oficiali au prezentat viziunile şi priorităţile cheie pe termen mediu în vederea consolidării Parteneriatului Estic, care vor fi convenite la Summit-ul Şefilor de state şi Guverne al Partneriatului Estic care va avea loc în luna mai 2011 la Budapesta.

Republica Moldova a fost remarcată de către oficialii europeni ca fiind în avangardă ţărilor Parteneriatului Estic care au beneficiat de oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic, fiind apreciat înalt progresul semnificativ la capitolul reforme. 

Mai mulţi miniştri de externe ai UE au susţinut aspiraţiele statelor din Parteneriatul Estic în vederea îmbunătăţirîi mobilităţii şi nemijlocit simplificarea regimului de călătorii pentru studenţi, cercetători şi oamenii de afaceri în spaţiul UE, continuarea procesului de liberalizare a vizelor odată cu implementarea condiţiilor şi nu în ultimul rînd extinderea oportunităţilor pentru consolidarea comerţului liber. De asemenea, miniştrii s-au referit la necesitatea identificării mecanismelor practice pentru consolidarea dimensiunii multilaterale a Parteneriatului Estic prin aprobarea unei liste de proiecte strategice de importanţa regională.

Potrivit MAEIE, cu ocazia Reuniunii, Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a avut întrevederi cu înalţi oficiali UE, Comisarul Stefan Fule şi Inaltul Reprezentant la UE pentru PESC, Catherine Ashton,  Seretarul General Adjunct al Serviciului European pentru Acţiune Externă, Helga Schmid, precum şi cu Miniştri de Externe ai Cehiei, Poloniei, Suediei, Estoniei, României.