Trimite e-mail | Printeaza
Externe
14.12.2010

Adevărul.ro: Rusia ispiteşte Moldova cu gaze. UE dă liber la vize

Kremlinul le promite moldovenilor avantaje economice importante în schimbul formării unei alianţe pro-Rusia. De cealaltă parte, oficialii Uniunii Europene, care au vizitat Capitala săptămâna trecută, au promis sute de milioane de euro şi scoaterea vizelor.

Reducerea preţului de import a gazului rusesc pentru Moldova, undă verde la exportul de vinuri şi produse agricole din Basarabia spre Rusia.

Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile Rusiei pentru moldoveni, dacă liderii comuniştilor bat palma la guvernare cu Partidul Democrat.

Informaţia a apărut în ultimul număr al publicaţiei de limbă rusă „Ekonomiceskoie Obozrenie", care citează surse din rândul delegaţiei lui Serghei Narîşkin, venit acum o săptămână în vizită la Chişinău. Totodată, „ofertanţii" de la Kremlin ar mai fi promis deschiderea uşilor Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan pentru aderarea la ea şi a Republicii Moldova.

La pachet, Kremlinul ar fi sugerat şi disponibilitatea de a susţine anumite progrese în soluţionarea problemei transnistrene. „Totul este posibil", s-a rezumat să comenteze pentru „Adevărul" vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, dar şi secretar general al Partidului Democrat. „Cred în posibilitatea negocierii unui preţ mai mic la gaze şi a eliminării piedicilor la exportul de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă", a declarat şi deputatul comunist Igor Dodon.

TKACIUK, FOARTE TRANŞANT
Un alt lider comunist, Mark Tkaciuk, spune că doar în cazul în care democraţii şi comuniştii vor crea o alianţă şi vor veni la conducere, Republica Moldova va putea beneficia de asemenea preferinţe din partea Moscovei. „Dacă rămâne la putere Alianţa pentru Integrare Europeană, atunci aşa ceva va fi imposibil", a spus tranşant Tkaciuk.
Pe de altă parte, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a calificat „oferta rusă" drept o speculaţie jurnalistică. „Narîşkin n-a făcut nicio presiune şi nicio promisiune în acest sens! Acordul cu Gazprom a fost negociat de Zinaida Greceanâi (fost premier comunist - n.r.) şi este valabil şi anul viitor. Nu cred în aşa ceva, a declarat liderul democrat.

OFERTA UE SE MĂSOARĂ ÎN BANI ŞI ANI
„Susţinerea Uniunii Europene a venit cu mult înainte de vizita lui Narîşkin. Să nu uităm că, în 2009 şi 2010, UE a fost cel mai important donator al Republicii Moldova", a declarat Vlad Lupan, consilier prezidenţial.

Potrivit acestuia, în ultimul an, Moldova a finalizat Acordul de Asociere şi a iniţiat dialoguri pe marginea regimului liberalizat de vize şi a Acordului de Liber Schimb. „Începutul acestor negocieri a adus mai multă susţinere pe plan politic, asistenţă financiară şi experţi pentru realizarea reformelor", a mai menţionat consilierul prezidenţial.

Experţii de la Chişinău consideră că felul în care au decurs negocierile cu UE în ultimele zece luni oferă Moldovei speraţe că ar putea obţine regim liberalizat de vize în 18 luni, ca şi statele din Balcanii de Vest. Acest lucru este condiţionat însă de rămânerea la guvernare a  Alianţei pentru Integrare Europeană. „Cu cât vom avansa în aceste negocieri, cu atât mai mult suport, inclusiv financiar, vom primi din partea Occidentului", a mai spus Lupan.

În cazul unei coaliţii pro-ruseşeşti, UE, fără îndoială, va avea o altă abordare pentru Chişinău, mai sugerează consilierul prezidenţial. „Să ne aducem aminte cum au evoluat relaţiile UE-Republica Moldova în timpul guvernării comuniste şi de ce fel de susţinere am avut parte în ultimele 14 luni", a punctat Lupan.


„NU CRED CĂ E CEVA SERIOS CU IEFTINIREA GAZELOR"
Liberal-democratul Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru Buget, Finanţe şi Economie, pune la îndoială oferta ruşilor.
„Nu cred că e ceva serios cu ieftinirea gazelor. Ce dragoste era zece ani în urmă între Rusia şi Belarus şi cu ce scandal se termină această poveste în prezent", susţine deputatul Partidului Liberal Democrat.
În opinia lui Ioniţă, Rusia "crează situaţii de criză şi apoi le menţine perioade lungi pentru a-şi păstra influenţa".
„De 20 de ani suntem în spaţiul de influenţă al Rusiei şi singurul rezultat a fost că suntem cea mai săracă ţară din Europa", afirmă Veaceslav Ioniţă.
 

Oferta Occidentului
- Regim liberalizat de vize;
- Credite şi asistenţă financiară de 2,6 miliarde de dolari;
- Negocierea Acordului de Asociere la UE;
- Majorarea cu 80% a cotei la exportul vinurilor şi cerealelor pe piaţa UE;
- Negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, ceea ce presupune abolirea taxelor vamale.

Oferta Rusiei
- Gaze mai ieftine;
- Acces liber al vinurilor şi produselor moldoveneşti pe piaţa rusească;
- Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan;
- Progres în soluţionarea problemei transnistrene.

Citeste mai multe pe Adevărul.ro

cuvinte-cheie:

Comentarii (2)

 

Sus