Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.12.2010

In UTA Găgăuzia va avea loc un al doilea tur de scrutin pentru alegerea bașcanului

La 12 decembrie 2010 în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia) au avut loc alegerile ordinare pentru funcţia de Guvernator (Başcan), în cadrul cărora au concurat 3 candidaţi. Pentru desfăşurarea alegerilor au fost deschise 64 secţii de votare, în toate localităţile autonomiei. Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă în componenţa Republicii Moldova cu statut juridic special ce exprimă autodeterminarea poporului găgăuz. Rata de participare la vot - 56.9%.

În cazul că nici unul dintre candidaţi nu a fost ales în primul tur de scrutin, Comisia electorală centrală a Găgăuziei fixează data turului doi de scrutin, care se va desfăşura peste 2 săptămîni, cu participarea primilor doi candidaţi. La turul doi de scrutin este recunoscut ales candidatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi, iar în cazul că unul din candidaţi se retrage, este considerat ales candidatul ce acumulează mai mult de jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la scrutin.

Alegerile pentru funcţia de Guvernator al Găgăuziei sînt stabilite prin hotărîre a Adunării Populare a Găgăuziei pentru nu mai tîrziu de trei luni de la expirarea împuternicirilor Guvernatorului în exerciţiu sau în trei luni de la ziua intervenirii vacanţei funcţiei (în caz de demisie, de imposibilitate a exercitării funcţiilor sau deces). Data alegerilor se stabileşte cu cel mult 60 de zile înainte.

Rezultatele preliminare ale alegerilor

Nicolai Dudoglo
candidat independent
32%  
Mihail Formuzal
candidat independent
36%  
Irina Vlah
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
31%  

cuvinte-cheie: Gagauzia | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus