Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.12.2010

Convorbirile lui Serafim Urechean şi Veaceslav Untilă, interceptate ilegal

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a remis instanţei de judecată cauza penală declanşată în privinţa unor angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sub acuzaţia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, depăşirea atribuţiilor de serviciu, abuz de serviciu şi fals în acte publice.

Din materialul probator, administrat de procurori rezultă că, un inspector al MAI a introdus date vădit false într-un act de serviciu operativ. Potrivit documentului, liderii unei grupări criminale foloseau în schemele lor mai multe telefoane mobile. Astfel, poliţistul este învinuit că ar fi inventat că în aceste grupări erau implicaţi şi alţi cetăţeni, printre care şi unii politicieni, găsind, în aşa fel pretext pentru a le intercepta convorbirile telefonice.

Prin urmare, inspectorul a întocmit o ordonanţă ilegală, în baza cărei, a obţinut mandat de la judecătorul de instrucţie, prin care, în perioada 6 iulie - 5 septembrie 2009, a fost dispusă interceptarea convorbirilor telefonice.

Potrivit procurorilor, în urma acestor acţiuni, ilegal au fost interceptate şi înregistrate convorbirile telefonice ale deputaţilor în Parlament: Untilă Veaceslav şi Urechean Serafim, şi altor persoane, în total - 9 la număr, care nu aveau tangenţă cu cauza instrumentată.

Procurorii i-au aplicat învinuitului interdicţia de a părăsi ţara în decurs de 30 de zile. Amintim că, la 22 octombrie 2010 Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală în privinţa şefului Direcţiei operativ-tehnice a Serviciului de Informaţii şi Securitate sub acuzaţia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice şi exces de putere.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, acesta este învinuit că în intervalul 3 noiembrie 2008 - 24 septembrie 2009 în lipsa unei autorizaţii a judecătorului de instrucţie a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice a patru actuali şi a unui fost ofiţer din cadrul SIS-ului.

La demersul Procuraturii Generale, prin ordinul Directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate din 13 iulie 2010, locotenent-colonelul a fost suspendat provizoriu din funcţie.

Menţionăm că în gestiunea Procuraturii Generale se află şi alte cauze penale similare, care actualmente sunt la etapa de finalizare a urmăririi penale şi în curînd vor fi făcute publice, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus