Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-12-11/mae-rom-n-respinge-declaratziile-frantzei-cu-privire-la-nerecunoashterea-granitzei-cu-r-moldova-19135.html
Data: Dec 11, 2010 (01:05)

MAE român respinge declaraţiile Franţei cu privire la nerecunoaşterea graniţei cu R.Moldova

MAE român a luat notă de afirmaţiile ministrului francez pentru afaceri europene referitoare la pretinsa nerecunoaştere de către România a frontierei de stat cu R. Moldova şi doreşte să precizeze că ele nu corespund realităţii.

Conexiunile între chestiunea aderării României la Spaţiul Schengen şi relaţia României cu Republica Moldova sunt artificiale. Acestea constituie o încercare de deviere a discuţiei către subiecte nelegate de criteriile Schengen, pe care România le îndeplineşte, conform tuturor evaluărilor misiunilor europene de verificare în domeniu.

MAE reaminteşte că frontierele României de după cel de-al doilea Război Mondial au fost stabilite prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947. Totodată, România a recunoscut independenţa R. Moldova exact în ziua proclamării ei, pe 27 august 1991. Acest gest a fost total şi complet, un act de voinţă politică ce, potrivit dreptului internaţional, implică recunoaşterea tuturor elementelor constitutive ale unui stat, inclusiv frontierele sale. Frontiera dintre România şi R. Moldova nu este disputată.

De asemenea, sprijinul neechivoc al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova a fost confirmat repetat de înalţi oficiali români.

România şi R. Moldova au semnat în noiembrie 2010 Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră. Documentul stabileşte un regim juridic modern al frontierei comune şi creează baza necesară pentru cooperarea între autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova.