Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-12-09/iurie-renitza-republica-moldova-are-nevoie-de-mai-multe-proiecte-shi-investitzii-din-rom-nia-19096.html
Data: Dec 9, 2010 (08:59)

Iurie Reniţă: Republica Moldova are nevoie de mai multe proiecte şi investiţii din România

Republica Moldova are nevoie de mai multe proiecte şi investiţii din România, a declarat Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti. El a participat la un seminar ce a avut ca temă rolul parlamentelor, guvernelor şi societăţii civile în dezvoltarea celor două ţări.

Concluzia întâlnirii a fost că pentru ca lucrurile să mearagă mai bune în acest sens, este nevoie de unele modificări legislative dar şi de înmulţirea investiţiilor directe din ambele părţi.

România a beneficiat, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, de fonduri prin asistenţă pentru dezvoltare. Acum, România, din beneficiar, s-a transformat în donator. Dar apare întrebarea: "Cum poţi da altora, când tu însuţi treversezi o criză"?.

Răspunsul stă în planificarea pe termen lung: o ţară donatoare obţine greutate politică în zone în care are interese nu doar politice, dar şi economice.

Mihaela Rutjens, de la Unitatea pentru Dezvoltare din Ministerul de Externe, a explicat că ţările care au prioritate pentru România, la acordarea de asistenţă pentru dezvoltare sunt Republica Moldova, Serbia şi Georgia, iar o atenţie specială este acordată Afganistanului şi Irakului.

În ce priveşte fondurile, criza, însă a afectat bugetul pentru proiecte de asistenţă, dar Ministerul de Externe, în calitate de coordonator, şi-a modificat strategia pentru mai multă eficienţă.    

"Ministerul de externe şi Guvernul României au încercat ca, din acest an, asistenţa pe care noi o oferim statelor beneficiare să fie acordată direct, să intrăm în modele de cooperare trilaterală cu alţi donatori tradiţionali şi să scădem procentul de asistenţă acordată prin aşa-numita asistenţă multilaterală, asistenţa acordată prin intermediul organizaţiilor internaţionale, prezente în statul beneficiar", a declarat Mihaela Rutjens.   

Un astfel de proiect este recensământul agricol, care va avea loc în Republica Moldova. Mihaela Rutjens a spus că proiectul va fi finalizat în următoarele două săptămâni.

"Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe va finanţa cu 500.000 de euro acordarea asistenţei tehnice în acest proiect", a mai spus Mihaela Rutjens.   

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a explicat că ajutorul ar putea fi mai eficient şi acordat mai uşor dacă şi în România, şi în Republica Moldova, cadrul legislativ în domeniul asistenţei ar fi modificat. 

"Perfecţionarea cadrului legislativ ar facilita de o manieră mult mai concretă şi rapidă realizarea proiectelor în Republica Moldova. Oricum, până modificăm legislaţia, avem suficiente posibilităţi şi modalităţi de a materializa proiectele atât de necesare în Republica Moldova", a declarat Iurie Reniţă.

Un studiu prezentat în cadrul conferinţei arată că Republica Moldova are nevoie de asistenţă mai ales pentru dezvoltarea instituţională, pentru infrastructură şi dinamizarea mediului de afaceri, scrie RRA.