Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-12-08/sustragere-de-peste-4-mln-de-lei-la-i-s-cfm-descoperita-de-politzie-19092.html
Data: Dec 8, 2010 (23:05)

Sustragere de peste 4 mln de lei la Î.S. „CFM” descoperită de poliţie

O angajată a Întreprinderii de Stat „Calea ferată din Moldova" a fost reţinută de poliţie fiind suspectată de „Delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari" . Oamenii legii presupun că femeia, a sustras ilegal sume enorme de bani, astfel prejudiciind bugetul de stat cu peste 4 200 000 de lei.

Ca rezultat al monitorizării operative a situaţiei din transportul feroviar, la adresa Direcţiei investigare a fraudelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a parvenit o informaţie operativă, în baza căreia forţele de ordine au documentat activitatea contabilei-şef a Serviciului pază militarizată a Î.S. „CFM". Astfel, oamenii legii au descoperit o schemă frauduloasă, pusă în aplicare de suspectă pe parcursul anilor 2006-2010. Cercetările de specialitate ale poliţiştilor au stabilit că, funcţionara, în vârstă de 47 de ani, domiciliată în raionul Criuleni, transfera pe diverse conturi bancare sume enorme de bani. În unele cazuri banii erau predestinaţi la achitarea facturilor personale (servicii comunale), în alte cazuri tipa procura tehnică de calcul, electrocasnice, alte bunuri industriale şi chiar produse alimentare. Poliţia, însă, a înregistrat şi câteva situaţii în care femeia, a ridicat banii transferaţi, prin înţelegere prealabilă cu diverşi agenţi economici. În total, până în prezent, forţele de ordine au documentat peste 150 de transferuri de acest gen, efectuând un şir de percheziţii, ridicări de documente din instituţii bancare şi întreprinderi.

De menţionat, imediat, după pornirea urmăririi penale, suspecta a fost internată în spitalul de psihiatrie din municipiul Chişinău, simulând starea de iresponsabilitate, pentru a evita atragerea la răspundere penală.

La solicitarea organelor de poliţie, o comisie de medici de profil a efectuat examinarea medico-legală psihiatrică a bănuitei, care a constatat lipsa stării de iresponsabilitate a acesteia şi a permis cercetarea ei în cadrul tuturor acţiunilor de urmărire penală.

Potrivit MAI, în prezent, contabila a fost externată din Spitalul Clinic de Psihiatrie, fiind recunoscută în calitate de bănuit şi arestată pe un termen de 30 zile. În privinţa ei au fost iniţiate trei cauze penale în baza art. 191 al.5 Cod Penal al RM. Dacă va fi găsită vinovată de „Delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari" aceasta riscă de la 8 la 15 ani privaţiune de libertate.

Este cert faptul, că asemenea ilegalităţi nu ar fi posibil de săvârşit, în lipsa unor înţelegeri sau tolerări din partea unui şir de persoane cu funcţii de răspundere din cadrul conducerii ÎS „CFM".