Trimite e-mail | Printeaza
Externe
07.12.2010

L Express: Naturalizarea moldovenilor inseamna extinderea Romaniei pe "usa din dos"

Saptamanalul francez L'Express considera ca acordarea cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova inseamna "o extindere pe usa din dos" si este unul dintre motivele pentru care Franta a cerut amanarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

"Pentru moldoveni, redobandirea cetateniei romane este in acelasi timp o modalitate de reafirmare a identitatii nationale intr-o tara impartita intre influenta romana si cea rusa, dar si o sansa de a parasi cea mai saraca tara din Europa. Asta creaza insa un val de emigratie moldoveana in Europa", scrie L'Express.

Jurnalistii francezi dau exemplul lui Vitali, un cetatean moldovean caruia faptul ca a dobandit cetatenia romana i-a schimbat viata prin faptul ca ii ofera posibilitatea sa calatoreasca liber in Europa. Vitali s-a instalat in sudul Frantei, la fel ca sutele de mii de moldoveni care au "invadat" Vestul.

"Nu mai sunt blocat in Moldova, viata e foarte grea acolo", spune acelasi cetatean moldovean.

Ziaristii francezi il vad drept principalul promotor al acestei politici pe presedintele Traian Basescu, cel care a accelerat considerabil procesul de acordare a cetateniei romane pentru cei din Republica Moldova. (Ziare.com)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus