Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-12-03/wikileaks-rusia-era-ingrijorata-in-2009-de-orientarea-prorom-na-a-lui-mihai-ghimpu-19007.html
Data: Dec 3, 2010 (10:58)

WikiLeaks: Rusia era îngrijorată în 2009 de orientarea proromână a lui Mihai Ghimpu

Rusia era îngrijorată de orientarea proromână a preşedintelui Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, şi de faptul că acesta ar fi putut face declaraţii stânjenitoare pentru Moscova, susţine preşedintele Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, potrivit unei note diplomatice publicate de WikiLeaks.

Marian Lupu i-a povestit ambasadorului american că a avut o întâlnire secretă, la 5 septembrie 2009, la Frankfurt, cu un reprezentant al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, potrivit unei note diplomatice obţinute de WikiLeaks şi publicate de cotidianul The Guardian, în ediţia electronică. Cea mai mare parte a întâlnirii s-a concentrat pe îngrijorările Rusiei cu privire la orientarea proromână a lui Ghimpu. Lupu susţine că i-a spus acestuia să nu îşi facă griji în privinţa lui Ghimpu.

Rusul ar fi menţionat viitoarea întâlnire a şefilor de stat din CSI (Comunitatea Statelor Independente) din 9 octombrie 2009 de la Chişinău şi îngrijorările sale cu privire la faptul că Ghimpu, care urma să reprezinte cel mai probabil R.Moldova (în calitatea sa de preşedinte interimar) ar putea "spune ceva deranjant". Lupu a declarat că el personal a lucrat cu Ghimpu la declaraţia publică a acestuia şi a dat asigurări că nu este nimic inadecvat. El i-a spus, de asemenea, ambasadorului american, că îi va transmite lui Ghimpu că trebuie să fie atent la ceea ce spune.

În timpul celor 45 de minute de conversaţie cu reprezentantul lui Medvedev, rusul a menţionat de câteva ori posibilitatea unor alegeri anticipate în 2010 în R.Moldova. Lupu a presupus că ruşii au aceste informaţii de Vladimir Voronin (liderul PCRM şi fost preşedinte al ţării) şi le-a interpretat drept un indiciu că PCRM ar avea o strategie pentru a forţa alegerile anticipate.

Lupu i-a spus, de asemenea, ambasadorului american că este îngrijorat de distribuirea puterilor în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Ghimpu deţine funcţia de preşedinte al Parlamentului şi îl va nominaliza pe Vlad Filat în funcţia de premier, susţine el, arătându-se îngrijorat că dacă Parlamentul nu reuşeşte să aleagă preşedintele ţării, el va rămâne fără nicio funcţie. Lupu şi-a exprimat, de asemenea, preocuparea pentru obţinerea cât mai multor posturi în Guvern pentru partidul său.

Aceste informaţii apar într-o notă trimisă de ambasadorul american la Chişinău, Asif J. Chaudhry, la 8 septembrie 2009, al cărei subiect este "Voronin i-a oferit lui Lupu o mită uriaşă în încercarea de a destrăma alianţa noncomunistă". În perioada respectivă, R.Moldova organizase deja alegeri anticipate în iulie, iar AIE încerca să aleagă preşedintele ţării, prin cooptarea unor deputaţi comunişti, scrie Mediafax.