Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-12-01/mihai-ghimpu-refuza-sa-mearga-la-astana-pentru-ca-pe-agenda-summitului-osce-nu-figureaza-retragerea--18960.html
Data: Dec 1, 2010 (11:36)

Mihai Ghimpu refuză să meargă la Astana pentru că pe agenda summitului OSCE nu figurează retragerea trupelor ruse din Transnistria

La Astana, în Kazahstan, începe astăzi summit-ul OSCE, primul asemenea eveniment în 11 ani. Pe agendă - combaterea terorismului , traficului de persoane, droguri și arme, războiul din Afganistan precum și conflictele prelungite din fostul spațiu sovietic, inclusiv cel transnistrean. Dar, după cum spun mulți observatori, Kazahstanul însuși ar putea fi obiectul principal al summit-ului pe care îl găzduiește:

Liderii internaționali care merg la Astana la summit-ul de două zile sunt întâmpinați de fanfare cu ajutorul cărora Kazakhstanul încearcă să acopere criticile în adresa sa, după un an în fruntea principalei organizații care veghează la securitatea și respectarea drepturilor omului în Europa, scrie agenția Reuter.

La summit vor lua parte între alții președintele rus Dmitri Medvedev, cancelara Germaniei Angela Merkel, președintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy, Secretarul general ONU, Bann Ki-Moon. Statele Unite vor fi reprezentate de secretarul de stat Hillary Clinton.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că Moldova va fi reprezentată la summit-ul OSCE care începe astăzi la Astana de ministrul adjunct de externe, Andrei Popov şi vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov.

Într-o emisiune la postul Publika TV, Ghimpu a spus marţi seara că a refuzat să meargă personal la reuniunea de două zile din Kazahstan pentru că pe agendă nu figurează retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Rusia şi-a asumat acest angajament la summitul precedent al OSCE din 1999 la Istanbul, dar promisiunea să evacueze muniţiile şi militarii din stânga Nistrului în câţiva ani a rămas pe hârtie, scrie Europa Liberă.