Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-11-30/alex-oprunenco-alegerile-parlamentare-2010-mentzinerea-statusquoului-18934.html
Data: Nov 30, 2010 (20:20)

Alex Oprunenco: Alegerile parlamentare 2010: menţinerea status-quo-ului?

În linii mari, alegerile parlamentare din 28 noiembrie nu au adus surprize majore, și scenariile identificate în unul din comentariile noastre precedente, mai mult sau mai puțin rămân valabile. Fără ca să le reiterăm, merită să atragem atenția că deosebirile ideologice între partide în continuare rămân reflectate mai mult în denumirile, nu neapărat și în acțiunile acestora. Astfel, asamblarea puzzle-lui din viitorul Legislative va fi mai degrabă influențată de istoria relațiilor între partidele și liderii acestora, de factorul geopolitic (evidențiat în comentariul precedent) și interesele de business grupuri ce stau în spatele acestor partide (și aici subliniem că un risc major este să ne pomenim într-un război intra-parlamentar axat pe conflictul între cei care caută să-și protejeze investițiile și cei care vor să revanșeze).

Totodată, rezultatele ultimelor alegeri evidențiază și o serie de trenduri semnificative, care fără doar și poate vor influența viața politică din Republica Moldova în anii viitori:

Acestea fiind spuse, credem că indiferent de componența viitoarei coaliții de guvernare, aceste tendințe fundamentale își vor lăsa amprentă asupra proceselor politice din Moldova, inclusiv și în perioadele inter-electorale. (Expert-grup)