Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.11.2010

OSCE: Alegerile parlamentare din Moldova au respectat majoritatea

OSCE: Alegerile parlamentare din Moldova au respectat majoritatea

Alegerile parlamentare anticipate desfăşurate ieri în Moldova s-au conformat majorităţii angajamentelor OSCE şi ale Consiliului Europei, aceasta fiind concluzia observatorilor internaţionali formulată în declaraţia publicată astăzi (se anexează). Observatorii au remarcat că alegerile au fost administrate într-un mod transparent şi imparţial şi diversitatea candidaţilor a oferit alegătorilor o alegere veritabilă.

Ziua alegerilor a fost evaluată pozitiv, deşi au fost observate unele erori procedurale. Drepturile civile şi politice în timpul campaniei electorale au fost respectate. Mijloace de informare în masă dinamice şi diverse au reflectat campania în mod activ şi au furnizat alegătorilor informaţii variate. O serie de modificări operate în Codul Electoral au îmbunătăţit cadrul electoral general. Cu toate acestea, introducerea unui nou sistem de alocare a mandatelor - cu puţin timp înainte de alegeri şi fără consultări publice - a fost problematică. C

alitatea listelor electorale rămâne un punct slab şi duce la încredere publică redusă. Mai sunt necesare eforturi pentru remedierea deficienţelor rămase şi consolidarea încrederii publice. „Aceste alegeri au reflectat voinţa poporului şi au fost un pas pozitiv în dezvoltarea democratică a Moldovei. Noi salutăm mediul competitiv şi pluralist din această ţară şi sperăm că forţele politice vor acţiona în mod responsabil în stabilirea legăturilor şi scoaterea Moldovei din această criză politică," a spus Tonino Picula, care a condus misiunea OSCE a observatorilor pe termen scurt şi delegaţia Adunării Parlamentare a OSCE. „Felicităm cetăţenii Moldovei cu ocazia comportării lor democratice atât în timpul campaniei electorale, cât şi în ziua propriu-zisă a alegerilor cu o prezenţă la vot remarcabil de înaltă.

Delegaţia insistă încă odată asupra faptului că acum depinde de principalii actori politici, indiferent de poziţia lor politică, să asigure în cele din urmă operarea funcţională a instituţiilor publice şi să pună interesele întregii ţări înaintea neînţelegerilor lor politice sau personale," a spus Indrek Saar, Şeful delegaţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. „Delegaţia Parlamentului European a observat alegeri într-adevăr democratice şi a asistat la o îmbunătăţire evidentă a procesului electoral de la ultimele alegeri. Rezultatele alegerilor reflectă voinţa poporului. Atunci când alegerile se desfăşoară în fiecare an, politica este în situaţie de criză şi nu este o politică obişnuită.

Pentru noi aceste alegeri înseamnă că Moldova este percepută ca fiind în fruntea Parteneriatului Estic al UE," a spus Monica Macovei, Şeful delegaţiei Parlamentului European. „Sunt mulţumit că putem publica o evaluare în general pozitivă. Aceste alegeri au consolidat democraţia în Moldova. Însă o serie de deficienţe rămân a fi abordate. Trebuie depuse toate eforturile pentru a crea în rândul partidelor politice o susţinere amplă a reformelor nerezolvate ale cadrului electoral," a spus Peter Eicher, Şeful misiunii de observare a alegerilor a Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) al OSCE, informaează un comunicat al OSCE.

cuvinte-cheie: OSCE | alegeri | parlamentare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus