Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-11-26/guvernul-a-semnat-5-acorduri-de-finantzare-cu-uniunea-europeana-in-marime-totala-de-79-mil-euro-18859.html
Data: Nov 26, 2010 (21:44)

Guvernul a semnat 5 acorduri de finanţare cu Uniunea Europeană, în mărime totală de 79 mil. euro

Vlad Filat a contrasemnat astăzi, în prezenţa Ambasadorului Dirk Shuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, 5 acorduri de finanţare cu Uniunea Europeană, în mărime totală de 79 mil. euro.

Cele 5 acorduri de finanţare cu Uniunea Europeană, care presupun o asistenţă financiară nerambursabilă pentru Republica Moldova, vor fi canalizate spre susţinerea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă la sate, realizarea proiectelor energetice, transferul de experienţă şi expertiză de la instituţiile europene, asigurarea aprovizionării cu apă potabilă şi canalizare, modernizarea transportului  municipal.

Prim-ministrul Vlad Filat a subliniat importanţa acordurilor pentru Republica Moldova, precizînd că Guvernul, Delegaţia Comisiei Europene la Chişinău, dar şi Comisa Europeană au lucrat asupra acestora pe parcursul întregului an.  

„Această asistenţă complimentează acordurile pe care le-am semnat deja atît săptămîna aceasta, cît şi în perioada imediat precedentă, şi care ne permit să afirmăm că Guvernul Republicii Moldova valorifică tot potenţialul de asistenţă al Uniunii Europene pe calea integrării Republicii Moldova în marea familie europeană", a accentuat Vlad Filat.

Premierul a făcut o prezentare a fiecărui document în parte, indicînd asupra oportunităţilor şi avantajele ce le oferă acestea.

Prim-ministrul a specificat că Acordul de finanţare privind Programul de stimulare economică a zonelor rurale este în mărime de 45 mil. euro, iar implementarea Programului va avea loc pe parcursul a trei ani cu debursări anuale direct în bugetul de stat. „Deja pînă la sfîrşitul acestui an va fi alocată prima tranşă în mărime de 15 mil. euro, urmînd ca celelalte tranşe să fie alocate în 2011 şi 2012. Ca urmare a implementării acestui Acord, deja către 2012 vor fi susţinute peste 620 de afaceri şi create minimum 2 mii noi locuri de muncă în satele din Republica Moldova", a spus Vlad Filat.

Premierul a precizat că, de comun acord cu Uniunea Europeană, Guvernul va aloca aceste fonduri pentru programe naţionale de maximă importanţă, cum ar fi: suportul şi finanţarea ideilor de afaceri ale tinerilor prin fortificarea şi extinderea Programului naţional de abilitare economică a tinerilor; alocarea fondurilor pentru modernizarea procesului de producere şi stimulare a afacerilor orientate spre export; alocarea mijloacelor financiare pentru implementarea programului PARE 1+1, care va permite orientarea remitenţelor spre investiţii; crearea unei reţele naţionale de 6 business incubatoare care, la rîndul lor, vor oferi spaţii şi consultanţă gratis noilor întreprinzători; sporirea fondului de dezvoltare regională, în scopul creării caselor de ambalare şi sortare a producţiei agricole, şi oferirea granturilor pentru obţinerea în leasing a tehnicii agricole.

Cel de-al doilea Acord se referă la implementarea proiectului energetic în domeniul biomasei în mărime de 14 mil. euro. Implementarea proiectului, a menţionat Vlad Filat, va permite promovarea surselor alternative de energie, instalarea sistemelor de încălzire în peste 130 obiecte publice, preponderent în cele de menire socială, cum ar fi şcoli, grădiniţe şi spitale, şi va crea o piaţă regională pentru utilizarea deşeurilor agricole în scopul producerii energiei.

Cel de-al treilea Acord contrasemnat, în valoare totală de 7 mil. euro, ţine de un plan concret ce vizează transferul de experienţă şi expertiză de la instituţiile din Uniunea Europeană către cele similare din Republica Moldova.

Un alt Acord important vizează finanţarea Programului de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare. „Cunoaştem că această problemă este deosebit de acută în satele noastre, de aceea am negociat cu Uniunea Europeană acordarea unui grant în valoare de 10 mil. euro, care vor suplini cei 20 mil. euro contractate deja de la BERD şi BEI în luna precedentă. Aceste fonduri vor permite asigurarea aprovizionării cu apă potabilă şi canalizare în localităţile Floreşti, Soroca, Hînceşti, Ciadîr-Lunga şi Orhei", a precizat Prim-ministrul.

Ultimul, dar nu şi cel din urmă ca importanţă, a spus Premierul, este Acordul de finanţare cu Comisia Europeană privind Proiectul de transport municipal în mărime de 3 mil. euro. Conform documentului, Guvernul Republicii Moldova, în baza cooperării cu Uniunea Europeană, va co-finanţa proiectul BERD şi BEI destinat procurării a 90 noi troleibuze pentru municipiul Chişinău.

Prim-ministrul a anunţat şi despre finalizarea negocierilor pentru un nou Program de asistenţă macro-economică în mărime de 90 mil. euro pentru perioada 2010-2011. Vlad FILAT a specificat că prima tranşă în valoare de 25 milioane euro urmează a fi alocată deja pînă la sfîrşitul anului curent.

Totodată, la o etapă avansată sînt consultările şi negocierile pentru Programul anual 2011, care va avea o valoare aproximativă de 79 mil. euro.

Premierul a mai spus că, suplimentar, se preconizează alocarea a 12 mil. euro pentru susţinerea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului, prin promovarea proiectelor comune în domeniul social şi dezvoltarea infrastructurii, protecţiei mediului şi susţinerii societăţii civile. Vlad Filat a declarat că acest proiect va avea o contribuţie substanţială la soluţionarea conflictului transnistrean.

Prim-ministrul Vlad Filat a ţinut să-i mulţumească lui Dirk Schuebel pentru sprijinul oferit în administrarea proceselor de dezvoltare a ţării noastre.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel, a declarat că acordurile semnate astăzi reprezintă angajamentului UE pentru Republica Moldova de susţinere a eforturilor de europenizare şi reintegrare a ţării.

Referindu-se la alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc duminică, Şeful Delegaţiei UE în Moldova şi-a exprimat speranţa că aceasta vor fi libere şi corecte, în corespundere cu standardele europene, şi că Republica Moldova îşi va continua calea începută în acest an.