Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-11-26/curier-electoral-din-25-noiembrie-2010-18863.html
Data: Nov 26, 2010 (22:29)

Curier electoral din 25 noiembrie 2010

Documentarea cetăţenilor se va efectua şi în ziua alegerilor

La 28 noiembrie 2010 vor lucra toate birourile de evidenţă şi documentare a populaţiei ale CRIS "Registru", inclusiv cele de eliberare a documentelor urgente, de la ora 7.00 pînă la 21.00. Cetăţenilor cu drept de vot, titulari ai actelor de identitate cu statut "nevalabil" sau cetăţenilor aflaţi în detenţie sau arest se vor elibera gratis acte de identitate provizorii (Forma № 9). (sursa: CRIS Registru)

CEC atenţionează despre interzicerea agitaţii în ultimele 2 zile

Comisia Electorală Centrală (CEC) atenţionează concurenţii electorali şi mass-media că agitaţia electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. În aceste zile nu se permite desfăşurarea/reflectarea activităţilor/materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Anunţul este făcut de CEC ţinînd cont de experienţa negativă din campaniile precedente, remarcată şi în rapoartele de monitorizare a observatorilor internaţionali. Conform prevederilor art.47 alin.(8) din Codul electoral, în ziua alegerilor şi în ziua precedentă nu se admite nici un fel de agitaţie electorală, dar interdicţia respectivă nu se referă la informaţiile deja plasate în internet şi la afişele expuse anterior. Continuarea agitaţiei electorale în zilele menţionate de către mass-media, concurenţi electorali, cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează conform legislaţiei în vigoare. Conform art.52 al Codului contravenţional, continuarea agitaţiei electorale aceste ultimele 2 zile se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale (1 u.c.-20 lei) aplicată persoanei fizice sau cu amendă de la 40 la 50 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau candidatului electoral.

Buletinele de vot sînt gata

Comisia Electorală Centrală a încheiat tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare şi începînd cu data de 25 noiembrie, acestea urmează să fie expediate tuturor consiliilor electorale de circumscripţie din ţară. La secţiile de votare de peste hotare au fost deja expediate 130 de mii de buletine. Tirajul total al buletinelor constituie 2 milioane 804 mii, cu o rezervă de circa 150 de mii mai mult decît numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Foi volante false din numele Guvernului

Igor Volniţchi, purtătorul de cuvînt al Prim-ministrului RM, a convocat un briefing, drept reacţie la o campanie de dezinformare a populaţiei despre ajutorul social acordat de Guvern. În declaraţia lui Volniţchi se menţionează că în luna noiembrie a demarat procesul de achitare a compensaţiilor sociale pentru perioada rece a anului pentru familii social-vulnerabile. Însă, anumite forţe destructive au declanşat o campanie cinică şi murdară de dezinformare a beneficiarilor de compensaţii şi de inducere în eroare a opiniei publice, prin distribuirea foilor volante cu caracter mincinos, cu antetul Guvernului, în care se spune că beneficiarii de compensaţii ar trebui să achite un impozit din suma primită, în caz contrar vor fi amendaţi. Guvernul Republicii Moldova califică această informaţie drept un fals ordinar, menit să inducă în eroare opinia publică şi declară că beneficiarii de compensaţii sociale nu trebuie să achite nici un fel de impozite din sumele primite, deoarece, este un ajutor pentru perioada rece a anului, care se înscrie în politicile sociale ale Guvernului. (sursa: www.gov.md)

PR-ul politic şi comunicarea de criză

Aurelia Peru-Bălan, doctor în ştiinţe politice, a lansat o carte întitulată "PR-ul politic şi comunicarea de criză în Republica Moldova", care prezintă o analiză a acţiunilor de promovare a imaginii partidelor politice în campaniile electorale din 2009-2010. Conform autoarei, în promovarea imaginii partidelor politice au avut o influenţă semnificativă funcţiile publice deţinute de reprezentanţii acestora, dar chiar şi în lipsa unor astfel de funcţii, politicienii s-au dovedit a fi inventivi.

MAI consideră campania ca fiind mult mai calmă decît anterior

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi CEC au prezentat un bilanţ al incidentelor şi încălcărilor electorale înregistrate în campania curentă. Conform informaţiilor prezentate, actuala campanie electorală ar putea fi considerată drept una dintre cele mai liniştite şi mai curate din ultimii 10 ani, în cadrul ei fiind înregistrate de două ori mai puţine încălcări (au fost întocmite doar 60 de procese-verbale contravenţionale), cele mai frecvente fiind încălcările privind afişajul electoral şi vandalizarea sau distrugerea (sustragerea) panourilor electorale. Din evenimentele mai importante pot fi reţinute 3 dosare penale (furtul safeului din filiala de la Soroca a PDM, incidentul de la Ungheni cu paza de corp a lui Vladimir Voronin, vandalizarea unui sediu de partid din Vulcăneşti), implicarea a 9 minori în activităţile electorale. Pentru neadmiterea încălcărilor la alegerile de duminică, peste 4 mii de colaboratori de poliţie vor fi implicaţi în asigurarea integrităţii buletinelor de vot şi asigurarea ordinii publice la secţiile de votare.

Apelul sindicatelor

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a adresat un apel către toţi oamenii muncii şi membrii de sindicat, să manifeste o atitudine conştientă şi să participe activ la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. (sursa: CNSM)

Liderul PCRM a caracterizat campania electorală

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a mulţumit colegilor săi de partid pentru modul în care au desfăşurat campania şi a expus opinia sa pe anumite teme. Conform declaraţiilor lui Voronin:

PPCD consideră "explozivă" situaţia din preajma alegerilor

Liderul PPCD Iurie Roşca a lansat o serie de teze alarmante despre situaţia din ţară în ajunul alegerilor parlamentare, printre constatările PPCD fiind:

Veteranii conflictului de pe Nistru susţin AMN, PL şi AIE

Un grup de veterani-invalizi ai Asociaţiei Veteranilor Războiului din 1992 îndeamnă alegătorii să voteze la 28 noiembrie pentru partidul Alianţa "Moldova Noastră" (AMN) sau alte partide din AIE.

Reprezentanţi ai veteranilor războaielor de la Nistru şi din Afganistanin, din zonele de Sud, Centru, Nord şi raioanele de est ale R. Moldova, au declarat într-o conferinţă de presă, că sprijină electoral Partidul Liberal, deoarece au încredere că este singura formaţiunea care "nu va face niciun fel de alianţe dubioase de guvernare cu comuniştii" (sursa: PL)

Un cavaler din PUM renunţă la titlu

Сandidatul la funcţia de deputat pe lista Partidului Umanist din Moldova (PUM), jurnalistul Dumitru Ciubaşenco, s-a dezis public de distincţia "Ordinul Republicii", acordată anul trecut prin decret al preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu. Reprezentantul PUM a renunţat la titlu şi distincţie în semn de protest faţă de decorarea cu acelaşi ordin a lui Mihail Saakaşvili, preşedintele Georgiei. Ciubaşenco a declarat că nu doreşte să aibă aceiaşi distincţie de rînd cu Saakaşvili, care promovează o politică anti-rusă şi a dezlănţuit războiul din Osetia de Sud şi Abhazia, care la 2 martie 2005 a venit la Chişinău pentru a susţine Partidul Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin, alături de care atunci lupta împotriva Rusiei. (sursa: PUM)

Accident rutier fatal

Două persoane, în vîrstă de 20 şi 23 de ani, au murit după ce un autoturism a exploadat în satul Corneşti, raionul Ungheni, în urma tamponării cu alte două autoturisme. Potrivit preşedintelui organizaţiei teritoriale Ungheni a AMN, Alexandru Lipcan, cei implicaţi în accident sînt reprezentanţii unei firme de publicitate din Chişinău şi au fost la Ungheni pentru a ridica un panou electoral al AMN. (sursa: Expresul.com)

sursa: Alegeri.md