Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
26.11.2010

20 zile de arest preventiv pentru figuranţii în dosarul „spălării de bani”

Judecătoria Buiucani a dispus astăzi, 26 noiembrie 2010, prelungirea arestului preventiv cu încă 20 de zile pentru figuranţii în dosarul spălării de bani, pornit acum o lună de către Centrul anticorupţie. Învinuiţii se vor deţine în Izolatorul de detenţie provizorie al CCCEC.

Potrivit CCCEC, la 28 octombrie curent, serviciile specializate ale Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei au deconspirat funcţionarea unei scheme de spălare de bani estimată la circa 200000000 dolari, bani extraşi din fondurile unor cetăţeni sau persoane juridice din SUA.

În urma unei operaţiuni complexe au fost reţinuţi şase membri activi ai grupării, între care capul reţelei şi un angajat al unei instituţii bancare din RM, prin intermediul căruia se extrăgeau lichidităţi de pe conturi deschise pe numele unor persoane fictive.

Potrivit investigaţiilor Centrului, specialişti în tehnologii informaţionale, care făceau parte din grupul criminal, au creat o plasă virtuală în care se opreau banii din plăţile online, care ulterior erau transferaţi pe conturi în una din băncile din Republica Moldova. Banii ajungeau prin intermediul Western Union şi Money Gram. După ce se confirma transferul la unul din casierii băncii, curierii se prezentau la bancă şi ridicau sumele depuse în conturi, după care lichidităţile erau transmise organizatorului.
În cadrul operaţiunii, Centrul a efectuat peste 30 de percheziţii la domicliile reţinuţilor, de unde au ridicat în jur de  300 de mii dolari, o armă de foc şi 2 maşini de lux.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia  riscă o pedeapsă sub formă de detenţie pe un termen de pînă la 10 ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus