Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.11.2010

Igor Botan: O conducere comunista, e o probabilitate mica, dar n-o pot exclude

Igor Botan: O conducere comunista, e o probabilitate mica, dar n-o pot exclude

O campanie cu rapiri simulate sau reale (depinde ce tabara asculti) si cu accidente de masina in care au fost implicati candidati, o campanie in care comunistii au folosit Romania ca tema, exacerband temerile privind unirea celor doua tari despartite de Prut, o campanie in care unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri ai Moldovei a devenit candidat pe lista unui partid - asa a aratat peisajul inainte de alegeri in Moldova. Analistul Igor Botan a vorbit, intr-un interviu pentru HotNews.ro, despre toate acestea si despre posibillele scenarii de guvernare de dupa algerile din 28 noiembrie.

Comunistii au folosit in permanenta Romania ca tema electorala, pentru ca au avut un discurs de campanie care a facut apel la emotii, in dorinta de polarizare a societatii si de exacerbare a fobiilor care au fost cultivate de-a lungul anilor. Iar una dintre ele este unirea cu Romania. Asa ca Romania a devenit, implicit, una dintre temele principale din campanie, crede analistul de la Chisinau Igor Botan:

A fost una dintre temele principale, mai ales ca resursele media de limba rusa au participat la exacerbarea acestui asa-zis pericol romanesc, cu tot felul de articole in care afirmau ca R. Moldova in acest an si jumatate cat a fost Alianta la putere n-a facut decat sa pregateasca terenul pentru ca R. Moldova sa fie eventual absorbita de Romania. Lucruri ce mi se par incorecte.

Ceea ce s-a facut in ultimul an a fost o normalizare a relatiilor, de la unele evident dusmanoase, la unele normale. Au fost semnate doua tratate, exista schimburi de informatii, deci lucruri absolut normale. Mai ales ca aceasta exacerbare este stupida, pentru ca Romania - orice s-ar spune - nu este jucator independent, fiind tara membra a NATO si UE. Insa, din pacate, aceste lucruri au persistat.

A mai existat si un filmult de 10 minute facut de comunisti si proiectat electoratului moldovean, "Tradati de vii", in care realizatorii au aratat ca autoritatile moldovene sunt atat de criminale incat au preferat sa jertfeasca localitatile moldovenesti cu tot cu cetatenii lor de dragul salvarii orasului Galati. Va imaginati pana unde ajung lucrurile si ce insinuari se fac. Este o isterizare deliberata, pentru polarizarea stricta a preferintelor cetatenilor, comenteaza analistul.

Pe de alta parte, au fost partide care au scos in evidenta o buna relatie cu Romania, spune Botan.

Ma refer la Partidul Liberal al domnului Ghimpu care a promovat intotdeauana o retorica mai degraba pro-romaneasca, dar a mentionat in acelasi timp ca R. Moldova are drept scop integrarea in UE, iar in spatiul comun european relatiile noastre vor putea fi discutate si problemele existente, solutionate in alti parametrii si intr-un alt context.

Si a mai fost mesajul presedintelui Partidului National Liberal condus de doamna Vitalia Pavlicenco care spune ca dl. Ghimpu vorbeste in termeni paleativi, nu spune pana la capat unele lucruri.

Nu cred ca aceste discutii vor avea un impact major asupra rezultatului electoral, spune analistul de la Chisinau. Au trecut aproape 20 de ani de cand Moldova este o entitate statala independenta si preferintele cetatenilor s-au profilat de mult. Dar exacerbarea fobiilor este folosita in campania electorala pentru mentinerea polarizarii.

Reporter: Premierul Filat a fost acuzat de parteneri din Alianta ca ar fi folosit semnarea Tratatului privind regimul frontierei cu Romania ca instrument electoral. A fost surprinzatoare iesirea presedintelui Ghimpu care a spus ca documentul nu este constitutional, pentru ca nu s-a semnat la nivel de presedinti, cand probabil stia foarte bine ca e un document tehnic. Credeti ca semnarea tratatului l-a ajutat pe premierul Filat sa mai contabilizeze niste puncte la cota sa electorala?
Igor Botan:
Nu cred ca semnarea acestui tratat si toate discutiile pe marginea lui vor avea un impact electoral semnificativ. In privinta declaratiilor presedintelui Ghimpu, ele sunt bazate pe invidie. Pe de o parte, dl. Ghimpu si-a fi dorit ca el sa semneze documente importante. Pe de alta parte, inteleg ca nu-i prea convine sa semneze astfel de documente. Deci este o manifestare a invidiei, dar care nu are un suport logic si coerent.

Toata lumea intelege ca acest tratat este unul tehnic, de el are nevoie mai degraba Romania pentru aderarea la Schengen. Pentru polemicile noastre interne el poate servi ca punct de reper. Oricum comunistii spun ca e un tratat tehnic, ca R. Moldova ar fi avut nevoie de un tratat de frontiera, nu de unul privind regimul de frontiera, ca acest document este inutil. Eu nu cred ca cetatenii reactioneaza la astfel de lucruri. Majoritatea cetatenilor habar nu au ce prevede acest tratat.

Dar este manifestarea invidiei presedintelui interimar pentru faptul ca dl. Filat are parghii mult mai importante si ca, prin actiunile pe care le intreprinde, produce evenimente de rezonanta care sunt preluate de media si perceptia sa este de om activ, competent, avand o echipa puternica si care pas cu pas solutioneaza probleme.

Campanie murdara: Candidati "rapiti" sau accidentati, vina aruncata asupra celor de la guvernare

Campania electorala de la Chisinau a fost una zbuciumata, presa moldoveneasca relatand despre accidente de masina ale candidatilor si suspiciuni privind faptul ca a fost doar un accident sau mai mult, sau despre rapirea - reala sau "aranjata" - a fostului director al SIS, serviciului de informatii moldovenesc, inrudit cu Voronin si candidat pe lista PCRM. Igor Botan explica de ce s-a rescurs la astfel de tehnici:

Aceasta campanie este una deosebita pentru ca o forta politica ce a fost 8 ani la putere doreste sa se revanseze. De aceea, orice fel de conflict si consecintele lui sunt exacerbate, sunt folosite pentru a isteriza opinia publica si a polariza electoratul.
Exista o guvernare - si nu se face deosebirea ca in aceasta guvernare exista patru partide, se amesteca totul - si exista opozitia, Partidul Comunistilor, care le spune electorilor ca i-a fost furata pe nedrept victoria din 2009. Daca intelegem acest context, intelegem mai usor si toate aceste incidente.

Unele sunt simple incidente, cum a fost cu liderul Partidului Moldova Unita, a fost un accident de masina. In cazul domnului Resetnicov, lucrurile sunt in general foarte stranii. Pentru ca un om care ar trebui sa aiba pregatire profesionala face declaratii incoerente, iar partidul pe listele caruia candideaza face declaratii fara a astepta rezultatele investigatiei. Acest incident e clar folosit in scopuri politice. Romanii se intrebau qui prodest?- cui convine. Stim foarte bine ca acest incident nu foloseste/convine guvernarii. Incearca sa stoarca profit politic partidul comunistilor.

Au fost si alte incidente, regretabile, dar ele sunt mai degraba generate de situatia isterizata si putem doar regreta ca se intampla asa. Fiindca in ultima vreme R. Moldova a capatat statutul de cel putin democratie electorala.

Reporter: Au avut rezonanta in electorat toate aceste incidente, si-au atins comunistii scopul? Cat se poate estima, pentru ca efectul il vom putea masura dupa primirea rezultatelor alegerilor.
Igor Botan:
In aceasta tara nu stii niciodata, cel putin in ultima vreme, care pot fi rezultatele finale ale alegerilor. Efectele le putem judeca pe baza sondajelor de opinie. Au fost facute mai multe sondaje, vreo 5-6 in ultima luna, si din ele nu putem discerne exact influenta acestor incidente. (...)

Insa oamenii simplii au discernamant, ei inteleg care sunt lucrurile adevarate si unde exista interes politic. Deocamdata asa putem percepe lucrurile analizand sondajele. Mai mult, din sondaje despindem ca ar exista un fel de optimism social, lucru extrem de important.

Pentru ca, daca sondajele ne dau o imagine la momentul efectuarii lor, marea problema in R. Moldova este ca avem aproximativ 30% de indecisi in ajun de alegeri, iar modul lor de comportament depinde de acel optimism social, adica modul in care percep oamenii conditia lor materiala, financiara si care sunt asteptarile lor pentru viitor. Deci sondajele indica un fel de optimism social, chiar in situatii foarte dificile, iar asta e un lucru ce poate fi incurajator pentru componentele Aliantei.

Asadar raspunsul meu la intrebarea dvs. daca aceste incidente au reverberatii in electorat este mai degraba negativ. Dar nimeni nu stie. Exista o teama ca ar putea avea totusi consecinte.

Reporter: Cum a fost campania in privinta informarii alegatorilor, s-a insistat pe programe, pe diferite teme, pe temele economice. In ce masura alegatorii stiu exact ce le propun partidele politice?
Igor Botan:
Lucrurile au evoluat foarte mult in ultimul an, mai ales dupa ce la guvernare a venit aceasta Alianta pentru Integrare Europeana. Si au evoluat in directia pozitiva. In primul rand, legislatia electorala a fost liberalizata. Niciodata nu au fost atat de permisiva privind reflectarea campaniei electorale. Zeci de companii media participa la asta, in fiecare seara sunt mai multe talk show-uri si dezbateri cu participarea candidatilor. Deci, daca exista interes din partea alegatorilor, ar fi pacat sa se planga ca nu au acces la informatie. Informatia este foarte variata.

Ma tem ca marea problema este legata de capacitatea electoratului de a asimila aceasta informatie. Si nu trebuie sa uitam ca partidele politice, precum cel al comunistilor, apeleaza la emotii. In permanenta evoca pericolul romanesc, care submineaza statalitatea R. Moldova, si alte lucruri care cred ei ca afecteaza electoratul, ca polarizeaza societatea. Adevarul este ca miza lor cea mare este tocmai aceasta polarizare si o exacerbare a fobiilor care au fost cultivate in societate de-a lungul anilor.

De aceea probleme fine, la care va referiti dvs., dezvoltare economica, modele economice si sociale, agricultura, de performanta - desi exista dezbateri si pe aceste teme - nu cred ca atrag atentia electoratului atat cat atrag aceste teme care apeleaza la emotii
. Se exploateaza nivelul scazut de cultura politica din societate si de-asta se face rating electoral.

Reporter: Care estimati ca va fi participarea la vot la alegeri. Inainte de referendumul din septembrie, procentul era de 60-70%, insa prezentarea a fost la jumatate. E adevarat, interesul pentru referendum este mai mic decat cel pentru alegeri.
Igor Botan:
Nu e greseala sociologilor. Cei care fac cercetari stiu foarte bine ca Comisia Electorala Centrala calculeaza procentajul participarii pornind de la totalul de alegatori inscrisi in listele electorale, care sunt 2,6 milioane. In acelasi timp, stim foarte bine ca aproximativ 800.000 de moldoveni nu sunt in tara: 250.000 sunt in Transnistria si vreo 600.000 sunt la munca peste hotare. Ei nu au acces la procesul de vot si nu fac parte din esantion, nu pot fi prinsi. De aceea in sondaje procentajul participarii este mai mare cu vreo 10-15%. Sociologii stiu asta si comunica.

A doua explicatie este ca la referendum nu exista intriga. Pur si simplu nu exista intriga. Toti stiau ca oamenii vor alegerea directa a sefului statului. Eu stiu si din experienta propriei mele familii. Jumatate mi-au spus ca merg la vot, iar seara mi-au spus ca nu au mers, ca au avut alte treburi de facut.

La alegeri exista intotdeauna intriga, iar de data asta intriga e foarte mare, de aceea asteptarile mele sunt in jurul la 55%, dar daca luam in considerare ca aproape o treime dintre cei cu drept de vot sunt peste hotare, atunci aceste 55 de procente, recalculate, ar fi un procentaj foarte inalt. Eu cred ca prezenta la vot pe teritoriul controlat de autoritatile moldovene va fi de peste 70%.

Reporter: In ce masura vor merge moldovenii din diaspora la vot, cat de mult va conta votul lor si spre ce partid se vor indrepta preferintele lor? Din experienta Romaniei, diaspora romaneasca voteaza cu fortele de dreapta, centru-dreapta.
Igor Botan:
Comportamentul cetatenilor moldoveni de peste hotare poate fi asemuit cu cel al romanilor din diaspora intr-un procent foarte, foarte mare. (...) R. Moldova a dublat numarul sectiilor de vot din strainatate pentru referendum, iar participarea a crescut de 1,2 ori. Asteptarile noastre privind participarea nu sunt mai mari de 30.000 de cetateni. Anul trecut au participat 17.000, la referendum 19.000, daca vor participa 30.000 va fi un succes. Dar semnificatia este foarte mare, cum a fost si in cazul alegerilor prezidentiale din Romania. In aprilie, asa-zisul vot de aur a fost daruit liberalilor de cei care voteaza peste hotare. Au votat vreo 18.000 in 5 aprilie, iar comunistilor nu le-au lipsit 14.000 de voturi ca sa obtina victoria absoluta, ca sa aiba 61 de mandate. Votul celor de peste hotare, intr-o situatie foarte polarizata, este foarte important, chiar daca procentul reprezentat de ei e foarte mic. Insa el poate inclina balanta. Si ei voteaza preponderent liberalii.

Popularitatea premierului Filat a crescut pentru ca moldovenii au nevoie de un tatuc al natiunii

Reporter: Guvernul Filat a trebuit ca, in procesul de reforma, sa ia masuri de austeritate sau masuri care au privit liberalizarea pretului alimentelor, a carburantilor, a gazului. A crescut inflatia, cetatenii au simtit toate acestea in propriul buget. Si totusi, imaginea premierului nu s-a erodat. Dimpotriva, ultimul Barometru de Opinie Publica arata ca, intrebati in ce om politic au cea mai mare incredere, moldovenii l-au indicat pe Vlad Filat, inaintea lui Vladimir Voronin. Cum se explica totusi aceasta situatie?
Igor Botan:
Premierul Filat are mare noroc de un ministru de externe extraordinar de bun. Conducerea Moldovei a fost preluata de AIE cand in bugetul tarii era o gaura de 10% din PIB, iar datorita actiunilor coerente ale Ministerului de Externe moldovean R. Moldova a primit un ajutor extrem de important din partea partenerilor de dezvoltare, UE, SUA, Comisia Europeana. Varsarile directe in bugetul de stat din granturi atinge aproximativ 20%, va imaginati ca Partidul Comunistilor nu ar fi fost capabil sa redreseze situatia.

Anul trecut, PIB-ul a scazut cu 8 procente, anul acesta avem o crestere de 5 procente. Cetatenii inteleg ca acest guvern a putut sa mentina tara pe linia de plutire. S-au platit pensii si salarii la timp, au fost putin majorate, nu asa cum era atunci cand exista crestere economica regionala, iar R. Moldova - fiind o economie mica si deschisa - este foarte susceptibila la aceste variatii regionale. In Romania situatia a evoluat mai putin favorabil si asta stiti mai bine decat mine, in Ucraina, la fel, iar in acest context Moldova s-a tinut relativ bine. Iar oamenii inteleg asta.

Al doilea factor tine de faptul ca R. Moldova, la modul peiorativ, este numita satul Europei. Este singura tara europeana in care numarul de locuitori din mediul rural il depaseste pe cel al locuitorilor din mediul urban. Iar asta inseamna ca aici avem o cultura parohiala, patriarhala. Oamenii au nevoie de un parinte al natiunii, rol pe care il indeplinea anterior Vladimir Voronin, iar acum il joaca domnul Filat. Acesta a avut un comportament destul de convingator ca om care este increzator in ceea ce face, care a reusit sa aduca la Chisinau 24 de delegatii ale tarilor UE, dintre care 10 ministri de externe, ca sa vina sa incurajeze guvernul si populatia in sensul ca exista o perspectiva europeana pentru Moldova. Sunt lucruri facute cu scop electoral, dar sunt facute destul de bine.

Nu trebuie sa ne mire asta, tinand cont de cultura noastra politica si de faptul ca au reusit sa mentina tara pe linia de plutire. Si exista un optimism social, firav, dar exista. Nemultumirea oamenilor nu trece in furie si in vot de protest. Dimpotriva, indecisii mai degraba se orienteaza spre partidul domnului Filat decat spre cel al dlui Voronin. Asa ca lucrurile pot sa evolueze pozitiv pentru AIE, insa avand experienta pe care o avem, ma tem sa nu avem surprize din cauza accidentelor cu care am inceput aceasta discutie.

Unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri candideaza pe lista partidului lui Marian Lupu

Este vorba despre Vlad Plahotniuc. La un moment dat, potrivit presei de la Chisinau, era numit "omul-fantoma", pentru ca era extrem de discret, nu existau iesiri publice ale sale, actiona din umbra. In primul sau interviu a spus, in gluma, ca cel mai tare l-a deranjat faptul ca s-a zis ca e urat. Presa rusa estimeaza ca ar avea o avere de doua miliarde de dolari, dar suma e neconfirmata. Doar ca declaratia sa de avere facuta publica acum, cand figureaza pe o lista electorala, il arata doar miliardar in lei, total neplauzibil. Pentru ca Plahotniuc ar fi facut opere caritabile de o valoare mai mare decat intreaga sa avere. El este detinatorul mai multor companii media, se spune ca este cel care controleaza intreaga piata de publicitate pentru media moldoveneasca si se stie ca pe frecventa uneia dintre statiile detinute de el va emite TVR International. A recunoscut ca are afaceri prospere in sectorul bancar, petrolier, imobiliar şi mass-media, fără a preciza ce companii îi aparţin.

Reporter: In ce masura va afecta includerea lui Vlad Plahotniuc pe lista PDM scorul partidului si pe insusi Marian Lupu? Multi analisti de la Chisinau spuneau ca este, practic, o sinucidere a lui Lupu. A fost o surpriza intrarea in politica a acestui om de afaceri, finantator al PDM?
Igor Botan:
Toata lumea stia ca dl. Plahotniuc va fi inclus pe lista PDM, despre asta a vorbit acum trei luni Marian Lupu. El spunea foarte clar ca l-a invitat, dar ca Plahotniuc nu luase o decizie. Eu nu cred ca va fi o sinucidere. E adevarat ca au avut loc o serie de mutatii importante in electoratul Partidului Democrat, alegatorii cu educatie mai inalta au fost pierduti, insa cred ca PDM a suplinit aceasta pierdere prin alegatori de o cultura mai joasa, dat fiind faptul ca dl. Plahotniuc este detinator a doua licente nationale si are instrumente pentru agitatie, propaganda electorala.

Cat priveste implicarea lui Plahotniuc in politica, pe mine ma uimeste, dar o inteleg. Eu cred ca in R. Moldova, daca reuseste dupa aceste alegeri sa formeze o guvernare pro-europeana, democrata, fara sa se antagonizeze Rusia, ar putea veni importante resurse europene si oamenii de afaceri ar dori sa fie printre decidentii care indreapta fluxurile in directiile de mare interes pentru ei. Si e una sa fii om de afaceri in spatele unor partide si alta sa fii decident.

In rest, de ce sa ne miram, Moldova este o tara in tranzitie si in astfel de tari se intampla lucruri foarte curioase, pe care, in principiu, le stim. Stim de ce se intampla, cum se intampla, ce efecte pot avea. Cei care s-au imbogatit in ultimii 20 de ani vor sa se innobileze, asa s-a intamplat in America, peste tot, cei care s-au imbogatit rapid si nu tocmai prin mijloace oneste vor, la un moment dat sa se innobileze.

Reporter: Va fi mai dificila o reguprare a AIE dupa alegeri, in conditiile in care Vlad Plahotniuc este pe locul 2 pe lista PDM si se banuieste, desi a infirmat, ca e tentat de functia de premier?
Igor Botan:
Asta nu o stie nimeni. Dl. Plahotniuc nu face publice calitatea relatiilor sale cu dl. Voronin, cu fiul lui Voronin, care este de asemenea foarte bogat, cu alte grupari economice. Cred ca asta e una dintre marile enigme.

Reporter: Care ar fi posibilele scenarii de aliante si coalitii dupa alegeri?
Igor Botan:
Potrivit sondajelor, ne putem astepta ca cea mai mare probabilitate o are o alianta care reediteaza AIE, adica din trei, nu stiu daca AMN va depasi pragul electoral: PLDM, PL si PDM. Probabilitatea e cea mai mare, pentru ca in pofida certurilor, a disensiunilor dintre liderii acestor partide ar avea si un suport foarte mare din partea partenerilor pentru dezvoltare ai R. Moldova, in primul rand din partea CE si a SUA. Dar asta conteaza foarte mult si acest factor poate fi determinant pentru depasirea animozitatilor personale. Sigur ca vor exista foarte multe frictiuni intre ei la partajarea functiilor, a algoritmizarii guvernului. Sunt lucruri absolut normale si pentru cultura noastra politica ar fi straniu daca n-ar fi asa. Dar noi nu stim care va fi factorul de afaceri in aceasta coalizare. De aceea lucrurile parca se profileaza, dar sunt foarte multe necunoscute.

Exista o a doua alianta, a PCRM cu PDM
si asta iarasi se va decide mai degraba de catre grupurile economice, daca o astfel de alianta e preferabila uneia pentru integrare europeana. Si aici rolul dlui. Plahotniuc va fi determinant. Noi nu stim in momentul de fata ce fel de relatie are el cu Voronin. Pur si simplu nu stim. Stim doar ca are faima managerului business-ului de familie Voronin, cand Voronin era presedinte al R. Moldova. Dar astea sunt doar discutii, nu exista nicio certitudine ca ar fi fost asa. Nu stim cum pot evolua lucrurile pe acest fagas.

Se vorbeste ca PLDM i-ar transmite mesaje PDM sa nu incerce sa intre in dialog privind coalitiile cu Partidul Comunistilor, pentru ca PDLM ar putea fi mult mai abil in formarea unei aliante cu Partidul Comunistilor, cu conditia ca acesta sa inceapa modernizarea, pentru ca, de fapt, nu este un partid comunist, nu au nimic de-a face cu comunismul, ci sunt niste smecheri care exploateaza nostalgiile oamenilor saraciti de pe urma tranzitiei.

Si cea de-a patra varianta tine de o coalitie larga, despre care vorbeste Marian Lupu, cu participarea comunistilor, democratilor si liberal-democratilor, mai putin a liberalilor, care ar avea la baza consensul national. Probabilitatea ei este foarte mica, pentru ca nu vad cum comunistii ar accepta o astfel de coalitie, pentru ca ei si-au facut mereu calculele pe polarizare, pe exacerbarea fobiilor romanesti.

Sunt lucruri foarte, foarte vagi, iar cultura politica de aici si interesele economice obscure care stau in spatele partidelor nu pot fi niciodata calculate si sa spui cu certitudine ce pondere au si daca nu depasesc ponderea elementelor vizibile.

Reporter: Exista riscul unui nou blocaj in Parlament pentru alegerea presedintelui?
Igor Botan:
Nu cred, desi lucrurile din punctul de vedere al Constitutiei au ramas neschimbate. Nu cred ca va mai exista acest risc de blocaj institutional, deoarece clanurile economice din spatele partidelor vor si ele stabilitate si vor impinge lucrurile spre o rezolvare a acestei probleme. Si, pana la urma, daca nu vor rezolva aceste lucruri pe cale constitutionala, vor modifica Constitutia.

AIE a abordat de o maniera foarte lejera problema organizarii referendumului, a modificarii legislatiei electorale. De aceea asteptarile mele sunt mai degraba optimiste: daca nu rezolva problema vor recurge la subterfugii, astfel incat prin luna aprilie-mai vor organiza un referendum care, de aceasta data, sa treaca fara probleme, fiind eliminat pragul de validare.

Reporter: Este probabila o coalitie de centru-stanga, o revenire la putere a comunistilor si care va fi atunci politica R. Moldova?
Igor Botan:
O coalitie de centru-dreapta este mai probabila, dar si o coalitie de centru-stanga este destul de probabila, cu o probabilitate mai mica. Iar ea s-ar comporta in linii mari foarte, foarte aproape de ceea ce ar face una de centru-dreapta. Pentru ca, asa cum am spus, tara este dependenta de partenerii de dezvoltare externi, iar principalul partener de dezvoltare este Comisia Europeana. Deci vor incerca sa-si imbunatateasca relatiile cu CE, vor merge in albiile deja trasate de AIE.

Pericolul cel mai mare este doar in eventualitatea PCRM cu o majoritate in Parlament, pentru ca acest partid are clar ideea revansei. Iar revansa in niciun caz nu e un sfetnic bun. Insa conteaza foarte mult ca R. Moldova sa mentina aceasta directie pro-europeana, sa aiba un guvern stabil si previzibil pentru urmatorii 4 ani, care vor fi definitori pentru R. Moldova.

O conducere comunista, e o probabilitate mica, dar n-o pot exclude. Indecisii nostri au votat de multe ori asa cum nu s-a asteptat nimeni. Va spuneam ca exista un optimism social firav. Au mai ramas cateva zile, nu stim ce strategii pe final au partidele. eu mi-as dori mult sa nu avem astfel de probleme, dar nu le exclud.

Reporter: Cum ar fi relatia cu Romania in cazul unei reveniri a comunistilor la putere sau a unei coalitii de centru-stanga?
Igor Botan:
Nu cred ca relatiile se vor degrada asa cum au fost anterior. Comunistii inteleg ca au calcat in strachini si au facut multe stupiditati. Dar cred ca vor incerca sa mentina lucrurile pe un fagas cat de cat constructiv. Nu ma astept la evolutii dramatice daca ar reveni comunistii la putere.​

Interviu HotNews.ro

Anne-Marie Blajan

Descarca fisierul audio in format MP3

 

cuvinte-cheie: Boţan | 2010 | parlamentare | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus