Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.11.2010

Uniunea Europeană va acorda R. Moldova un grant nerambursabil în mărime de 41 milioane de euro

Uniunea Europeană va acorda R. Moldova  un grant nerambursabil în mărime de 41 milioane de euro

Astăzi, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel şi Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, au semnat Documentul Cadru privind Programul Comprehensiv de Consolidare Instituţională pentru anii 2011-2013.

Programul Comprehensiv de Consolidare Instituţională (CIB) este un document cadru pe termen mediu al Parteneriatului Estic, elaborat de Comisia Europeană şi Republica Moldova în comun acord. Acesta reprezintă un instrument de asistenţă pentru Republica Moldova în efortul său de a consolida capacitatea instituţională în cadrul unui şir de instituţii relevante, responsabile de pregătirea şi implementarea viitorului Acord de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Documentul Cadru privind Programul Comprehensiv de Consolidare Instituţională care a fost semnat, identifică provocările majore pentru realizarea reformelor şi sugerează o listă indicativă de instituţii care ar putea beneficia direct de pe urma acestui Program.

Programul Comprehensiv de Consolidare Instituţională va aborda reforma administraţiei publice pentru a asigura capacitatea de a implementa viitorul Acord de Asociere; va contribui la asigurarea respectării supremaţiei legii, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi va pregăti Republica Moldova pentru negocierea şi implementarea angajamentelor asumate de Republica Moldova cu referire la stabilirea zonei de liber schimb cuprinzătoare şi aprofundată, după cum va fi stipulat în Acordul de Asociere.

Documentul presupune dezvoltarea a 3 grupuri de instituţii, divizate după ariile de reforme-cheie, ce urmează a fi implementate în contextual viitorului Acord de asociere.

Primul este reforma administraţiei publice şi transformarea acesteia în una cu adevărat în slujba cetăţeanului. În acest grup intră Cancelaria de Stat, Ministerul Finanţelor şi Agenţia Achiziţii Publice.

Cel de-al doilea grup de instituţii vizează consolidarea statului de drept, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În acest domeniu vor fi consolidate capacităţile Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, CCCEC.

Cea de-a treia dimensiune a Acordului se referă la pregătirea Republicii Moldova pentru un viitor spaţiu de comerţ liber cu Uniunea Europeană. De susţinere substanţială vor beneficia Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi o serie de agenţii, servicii şi inspectorate cu atribuţii în domeniul comerţului, în special a comerţului extern.

Un buget indicativ de 41.16 milioane de euro a fost prevăzut pentru Programul Comprehensiv de Consolidare Instituţională din cadrul Programului Naţional Indicativ al Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat (ENPI) pentru anii 2011-2013 pentru Republica Moldova. Aceste fonduri vor fi alocate prin intermediul a două proiecte Twinning, a proiectelor de asistenţă tehnică, a stagiilor administrative şi a instruirilor specializate. De asemenea, se va oferi echipamentul necesar pentru ca Republica Moldova să se alinieze normelor şi standardelor Uniunii Europene la nivel de diferite domenii.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus