Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-11-24/r-moldova-va-putea-participa-la-la-mai-multe-programe-ue-18811.html
Data: Nov 24, 2010 (21:07)

R.Moldova va putea participa la la mai multe programe UE

Deputații europeni au aprobat un protocol la  Acordul de parteneriat și cooperare care permite Republicii Moldova să participe la mai multe programe și agenții comunitare, precum cele din domeniul transporturilor, securității alimentare, vamă, siguranță aviatică și altele. Această inițiativă sprijină eforturile de reformă și modernizare ale statului din vecinătatea UE, informeaza un comunicat al Parlamentului European. 
 
Republica Moldova va participa la bugetul UE în funcție de Agențiile și programele unde va decide să participe și în funcție de programele care vor fi deschise participării acestei țări. Pentru a participa la aceste programe, autoritățile de la Chișinău pot accesa fonduri din programul de asistență externă ENPI.
 
Până la intrarea efectivă în vigoare, protocolul este deja aplicat cu titlu provizoriu. Punerea sa în aplicare va putea fi revizuită la fiecare trei ani.
 
În cadrul politicii europene de vecinătate, deschiderea progresivă a anumitor programe și agenții ale Uniunii către participarea țărilor partenere la politica europeană de vecinătate reprezintă una dintre numeroasele măsuri menite să promoveze reforma, modernizarea și tranziția în țările vecine Uniunii Europene.