Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.11.2010

Mihail Saakaşvili: R.Moldova are cele mai bune şanse de integrare în UE

Mihail Saakaşvili: R.Moldova are cele mai bune şanse de integrare în UE

Moldova are perspective certe de integrare europeană, a declarat miercuri, la Chişinău, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, în cadrul unui briefing comun cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili se află într-o vizită oficială în Republica Moldova pe 24 noiembrie, la invitaţia Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. 

Potrivit agendei oficiale, Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a avut o întrevedere tete-a-tete cu Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, iar, ulterior, cei doi şefi de state au participat la o şedinţă comună a delegaţiilor din partea Republicii Moldova şi din partea Georgiei. La finalul acestor întrevederi, Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu şi Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili au susţinut un briefing de presă comun.

Vă prezentăm declaraţiile de presă ale celor doi şefi de state:

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili: Stimate domnule Preşedinte Mihai Ghimpu, este o mare onoare pentru mine să primesc această înaltă distincţie moldovenească. Eu o primesc ca un semn de onoare pentru întregul popor georgian, care reflectă relaţiile de prietenie şi frăţie între ţările noastre. Avem afinităţi de istorie şi sunt convins că ne uneşte un viitor european comun.

Sunt profund convins că Moldova are perspective certe de integrare europeană. Eu am revenit recent din vizita oficială la Bruxelles, apoi de la sumitul NATO, având şi o mulţime de întrevederi bilaterale, m-am întâlnit şi cu preşedintele Obama şi cu alte persoane, apoi am ţinut o alocuţiune în Parlamentul European la Strasbourg, şi închei această săptămână pe o notă majoră, sosind la Chişinău în această vizită şi primind acest Ordin de înaltă valoare.

În toate întrevederile pe care le-am avut, am subliniat că Moldova are şanse incontestabile de a adera la Uniunea Europeană, şi că această situaţie poate fi comparabilă cu cea de integrarea europeană a Georgiei.

Sunt convins că în curând noi vom putea să finalizăm şi să semnăm Acordul de liber schimb comercial între Georgia şi Moldova, şi cel de liberă circulaţie între ţările noastre, vom realiza şi alte acţiuni bilaterale, inclusiv din Programul Parteneriatului Estic.

În acest sens, nicio ţară est-europeană nu se află atât de aproape de noi ca Moldova. Nimeni nu a înregistrat asemenea şanse reale de integrare europeană ca Moldova, de aceea noi suntem satisfăcuţi de relaţiile atât de apropiate. Noi mergem după voi şi căutăm să ne realizăm cu pragmatism şansele noastre şi să reuşim, aşa cum reuşeşte Moldova. Această cale comună ne va aduce succese imediate atât nouă, cât şi Ucrainei, Belarusiei şi altor ţări, fapt benefic pentru Moldova, Georgia şi celelalte ţări nominalizate.

Voi aţi perseverat mereu şi aţi realizat pe calea europeană mai mult decât alţii şi, deci, sunteţi un exemplu cert de materializare a oportunităţilor apărute.

Încă o dată vă mulţumesc şi sunt gata să răspund la întrebări.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu: Încă o dată aş dori să-l salut pe domnul Preşedinte Mihail Saakaşvili la Chişinău şi să-i mulţumesc Preşedintelui Georgiei pentru această vizită. Această vizită reprezintă un semnal bun pentru ambele state - Republica Moldova şi Georgia, deoarece chiar astăzi Preşedintele Georgiei a revenit de la Bruxelles, unde s-a discutat viitorul european al Georgiei. Acest fapt demonstrează că popoarele noastre, statele noastre şi noi împreună mergem corect spre integrarea europeană.

Mulţumesc Georgiei încă odată pentru ajutorul acordat cetăţenilor noştri care au avut de suferit în urma inundaţiilor din vara anului curent. Mulţumesc şi pentru bunele relaţii pe care le avem. De fapt, avem două probleme majore comune pentru care trebuie să găsim soluţii: este vorba de integritatea teritorială şi de integrarea europeană. Sunt convins că în viitorul apropiat vom realiza aceste obiective. Dumnezeu este cu noi, mai ales că şi noi, şi georgienii ne dorim realizarea acestor obiective.

În numele poporului nostru, pentru faptul că Preşedintele Mihail Saakaşvili ne-a sprijinit permanent în democratizarea Republicii Moldova şi în parcurgerea drumului european, îmi permiteţi să îi mulţumesc foarte mult pentru că a fost, este şi va fi permanent alături de noi şi de problemele cetăţenilor Republicii Moldova. 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus