Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-11-22/basescu-despre-conflictele-inghetate-din-moldova-si-georgia-apelul-meu-a-fost-ca-rusia-sa-probeze-in-18768.html
Data: Nov 22, 2010 (15:55)

Basescu despre conflictele inghetate din Moldova si Georgia: Apelul meu a fost ca Rusia sa probeze in fapte declaratiile de bune intentii

Romania a facut apel la Rusia "sa probeze in fapte declaratiile de bune intentii" in ceea ce priveste conflictele inghetate din Transnistria si Georgia, a declarat sambata presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Lisabona.

"Sunt domenii in care Rusia cooperareaza foarte bine cu NATO. Dar in vecinatatea noastra estica, la frontiera de est a Romaniei si a NATO exista conflicte inghetate in care Federatia Rusa are o responsabilitate consistenta si apelul meu a fost ca Rusia sa probeze in fapte declaratiile de bune intentii", a spus seful statului, rezumand concluziile Summitului NATO si al Summitului NATO-Rusia.

"Ceea ce spun acasa sau in alte imprejurari am spus si avandu-l pe presedintele Medvedev in stanga mea, si anume nevoia de solutionare legala din punct de vedere al dreptului international a situatiei din Transnistria si din Georgia", a subliniat el.

Traian Basescu a notat, in acest context, rolul deosebit pe care l-a jucat Federatia Rusa in ultima perioada in ceea ce priveste cautarea unor solutii legate de Iran si Afghanistan. "Rusia este un partener cu care NATO si implicit Romania poate lucra in proiecte de securitate care vizeaza lupta antiterorista, traficul de droguri si cu fiinte umane sau pirateria", a adaugat el.

Presedintele Romaniei a precizat ca, in urma summitului de la Lisabona, NATO isi asuma angajamentul pentru integritatea teritoriala a Moldovei si a Georgiei iar in documentele finale se precizeaza importanta strategica a regiunii extinse a Marii Negre.

Iata mai jos principalele declaratii facute de Traian Basescu la incheierea summitului NATO

Principalele rezultate ale Summitului

Conceptul strategic

Strategia pentru Afghanistan

 

(HotNews.ro)