Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.11.2010

Primăria Chişinău a semnat un contract de împrumut în valoare de 162 milioane lei (10 milioane Euro)

Primăria Chişinău a semnat un contract de împrumut în valoare de 162 milioane lei (10 milioane Euro)

Primăria Chişinău a semnat astăzi, 19 noiembrie 2010, contractul de împrumut destinat în exclusivitate finanţării lucrărilor de reparaţie a drumurilor din oraş, în valoare de 162 milioane lei (10 milioane Euro). Contractul a fost semnat de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă şi directorul Companiei „Turbine Real Estate Holdings" LLC, din SUA, Victor Cornea.

Potrivit contractului, finanţatorul va acorda banii, iar lucrările vor fi executate de către ÎCS „Genesis International" SRL. Împrumutul se acordă în rate, în funcţie de graficul de execuţie a lucrărilor, cu o dobândă de 4,2 % anual. Termenul de rambursare a ratelor este de 12 luni de la data acordării ratei respective. Condiţiile contractului de împrumut au fost aprobate deja de Consiliul municipal Chişinău, la sfârşitul lunii octombrie curent. Antreprenorul a fost selectat în baza unei licitaţii publice, care a identificat şi finanţatorul. 

Municipalitatea a propus ca din aceste surse financiare să fie reparate următoarele străzi: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt;        bd. Grigore Vieru; str. Vadul lui Vodă; şos. Munceşti (în perimetrul bd. Decebal - str. Grădina Botanică); str. Izmail (la intersecţia străzilor Varniţa şi Calea Moşilor); bd. Dacia (perimetrul str. Valea Crucii şi Aeroport); str. Burebista (de la  şos. Munceşti până la str. Sarmizegetusa); str. Tudor Strişcă (perimetrul str. Ungureanu - str. Independenţei); str. Vasile Lupu (str. E. Coca - Vasile Lupu, 87).

Primăria Chişinău a stabilit ca lucrările de reparaţie să fie încheiate în decursul a 1 - 2 ani (2011 - 2012), deşi Direcţia transport public şi căi de comunicaţie afirmă că pe parcursul anului viitor vor fi încheiate toate lucrările.

Amintim că Primăria a mai semnat şi un acord cu Corporaţia Financiară Internaţională, pentru reparaţia altor 3 străzi - str. Aleco Russo, str. Ion Creangă şi str. Ion Inculeţ. De asemenea, din bugetul municipal, la anul viitor va fi reparată capital şi str. Comulna. În reparaţie mai pot intra şi alte artere de circulaţie, în dependenţă de sursele financiare care vor fi prevăzute pentru întreţinerea drumurilor în bugetul pentru anul 2011, care urmează să fie aprobat de Consiliul municipal. 

După semnarea contractului, primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă a menţionat că în această toamnă Primăria a semnat acorduri de împrumut cu Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Corporaţia Financiară Internaţională şi compania americană. Aceste contracte, în valoare totală de circa 27 milioane Euro, sunt destinate exclusiv pentru dezvoltare - proiecte de reabilitare a apeductelor, canalizării şi străzilor, dar şi pentru procurarea a 102 de troleibuze noi. Acordurile financiare respective au fost negociate timp de aproape 2 ani şi au fost semnate în condiţii foarte avantajoase pentru municipalitate.

Dorin Chirtoacă menţionează că Primăria Chişinău are posibilitatea rambursării acestor împrumuturi, având în vedere situaţia economico-financiară a municipiului la ora actuală şi evaluând posibilităţile de viitor. De asemenea, primarul general a remarcat că Primăria niciodată nu va lua împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor curente, ci doar pentru proiecte de dezvoltare a municipiului Chişinăului, informează un comunicat al Primăriei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus