Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.11.2010

Preşedintele Băsescu vrea înlocuirea trupelor ruse din Transnistria cu cele ale UE

Preşedintele Băsescu vrea înlocuirea trupelor ruse din Transnistria cu cele ale UE

Preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat, joi, pentru înlocuirea trupelor ruse din Transnistria cu forţe ale Uniunii Europene de menţinere a păcii. Într-un interviu acordat Televiziunii Române, Băsescu a subliniat totodată că nu ar fi benefică o implicare de trupe româneşti în Transnistria.

"Deci - atenţie! - nu vorbesc de trupe româneşti. Nici n-ar fi bine ca România să fie implicată cu forţe de securitate în Transnistria, exact pentru a da credibilitate unei înlocuiri a forţelor din Transnistria, a forţelor Federaţiei Ruse din Transnistria cu forţe ale Uniunii Europene", a explicat preşedintele României.

Referitor la un termen până la care negocierile UE-Rusia ar putea ajunge la un acord privind înlocuirea trupelor ruseşti cu cele europene, Traian Băsescu a arătat că un orizont de timp depinde de angajamentele anterioare asumate de Moscova.

În privinţa relaţiilor dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică, Băsescu a subliniat că "nimeni nu ar putea să treacă peste situaţia din Transnistria".

"Nu putem discuta - şi face parte din piedicile şi mentale, şi organizatorice, şi strategice pe care le avem - nu putem lua decât o decizie de principiu, să ne privim viitorul de securitate împreună, dar este clar că acest viitor de securitate împreună este condiţionat de respectarea angajamentelor anterioare şi de prefigurarea unor soluţii comune pentru viitor. Indiscutabil, nimeni n-ar putea trece peste situaţia din Transnistria", a punctat Traian Băsescu, la TVR1.

Pe de altă parte, în legătură cu şansele Republicii Moldova de aderare la UE, Traian Băsescu a subliniat că actuala Putere de la Chişinău are multe realizări în parcurgerea drumului european al ţării, însă este importantă menţinerea actualei coaliţii de guvernare, înaintea alegerilor legislative.

În context, el a arătat că includerea Republicii Moldova în pachetul Balcanilor de Vest privind aderarea la UE începe să devină credibilă, scrie AGERPRES.

 

cuvinte-cheie: Transnistria | Basescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus