Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.11.2010

Curier electoral, 18 noiembrie 2010

Formula "Robin Hood" rămîne legală şi aplicabilă

Curtea Constituţională a respins fără examinare în fond sesizarea unor deputaţi ai PCRM, care contestau noile reglementări din Codul Electoral privind modul de redistribuire a voturilor acumulate de concurenţii care nu au trecut pragul electoral. Conform Curţii, sesizarea abordează probleme de oportunitate şi nu de constituţionalitate, competenţa stabilirii sistemului electoral aparţinînd exclusiv Parlamentului. Curtea Constituţională a mai invocat hotărîri anterioare ale sale la tema dată, încă din anul 1998. Astfel, noua formulă egalitaristă de distribuire a mandatelor rezultate din voturile acordate pentru concurenţii ce nu au trecut pragul electoral (numită generic formula "Robin Hood"), rămîne valabilă şi aplicabilă.

Curtea Constituţională a respins sesizările privind "votarea fără evidenţă" şi despre constituţionalitatea PNL

Curtea Constituţională a decis să restituie deputaţilor PL sesizarea privind constituţionalitatea unor prevederi ale Codului Electoral referitoare la necesitatea obţinerii certificatelor pentru drept de vot şi a justificării domiciliului sau a reşedinţei pentru a participa la votare. Curtea nu a examinat sesizarea în fond, pe motivul depistării defectelor de procedură, al lipsei argumentării şi concretizărilor privind obiectul şi cerinţele sesizării. De asemenea, deputaţilor li s-a sugerat să ţină cont de eventualul impact al hotărîrilor Curţii Constituţionale asupra procedurilor electorale, lucra asupra căruia recomandă şi Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia.

Printr-o altă decizie Curtea Constituţională a respins sesizarea deputatului Victor Stepaniuc, care a contestat constituţionalitatea Partidului Naţional Liberal (PNL). Curtea a constatat că sesizarea ce are ca obiect constituţionalitatea unui partid poate fi semnată de Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele Parlamentului, ministrul justiţiei, procurorul general sau printr-o hotărîre de Guvern, iar un deputat nu poate sesiza Curtea în asemenea probleme.

Traian Băsescu susţine guvernarea AIE

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat că, dacă Republica Moldova doreşte să aibă un drum european, menţinerea actualei coaliţii la putere este "un factor cheie". În acelaşi timp, Băsescu consideră că Republica Moldova trebuie să fie privită în pachet cu ţările din Balcanii de vest în procesul de integrare europeană, teoria respectivă fiind "credibilă".

Primii doi ex-preşedinţi susţin AIE

Ex-preşedinţii Republicii Moldova Petru Lucinschi şi Mircea Snegur îndeamnă alegătorii generaţiei mai în vîrstă să voteze pentru cei ce vor asigura un viitor bun pentru tineri. Petru Lucinschi consideră că Guvernul este cel care a muncit cel mai mult în decursul anului, de cînd a fost instaurată puterea democratică şi solicită alegătorilor să fie mai indulgenţi faţă de Alianţa pentru Integrare Europeană. Mircea Sengur crede că lucrul cel mai important pe care trebuie să-l facă alegătorii este să iasă la vot, iar concurenţii electorali ar fi necesar să se manifeste cu calm şi înţelepciune. Pe de altă parte, Snegur spune că forţele democratice nu trebuie să continue atacurile reciproce. (sursa: Infotag, Europa Liberă)

Clipuri ale PCRM restricţionate de instanţă

Judecătoria Centru a mun.Chişinău a emis o încheiere de interdicţie a difuzării unor spoturi publicitare ale PCRM, care au fost contestate de către Partidul Democrat din Moldova. Cazul a ajuns la Judecătoria Centru după ce Curtea Supremă de Justiţie a considerat că examinarea problemei prejudicierii onoarei şi demnităţii persoanelor ce apar în clipurile electorale respective este de competenţa instanţei de drept comun şi nu este supusă regulilor generale ale contenciosului electoral.

PNL sesizează posibilităţi de fraudă

Partidul Naţional Liberal a difuzat un comunicat de presă în cuprinsul căruia invocă o informaţie despre posibilitatea aplicării unei metode de falsificare a voturilor în ziua de 28 noiembrie 2010, prin utilizarea unor acte false. PNL reclamă că deoarece studenţii au dreptul să voteze şi în localităţile unde îşi fac studiile, aceştia pot solicita documentul temporar de identitate Forma nr.9, varianta gratuită a căreia nu conţine semne de protecţie şi poate fi xeroxată, iar copiile putînd fi ulterior utilizate de studenţi pentru a vota la diferite secţii de votare, în cazul că vor fi plătiţi de anumite partide. (sursa: PNL)

Liderul PUM iartă datoriile şi vrea amnistie generală

Institutul de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) îşi exprimă recunoştinţa liderului Partidul Umanist din Moldova (PUM), Valeriu Pasat, pentru gestul de iertare a datoriei salariale, în valoare de circa 50 mii de lei, acumulată în timpul cît s-a aflat în detenţie ilegală. (sursa: Centrul media al AŞM)

PUM declară că va iniţia în noul parlament adoptarea legii privind "amnistierea totală", deoarece majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, condamnaţi la detenţie, sunt privaţi de libertate ilegal. Pentru aceasta, va fi propusă crearea unei comisii de stat care va reexamina toate cauzele penale. Preşedintele PUM, Valeriu Pasat, a declarat că amnistia este necesară pentru a elibera din puşcării oamenii nevinovaţi şi "pentru a elibera celule puşcăriilor în care trebuie să stea adevăraţii infractori şi funcţionari corupţi". Pasat invocă că Guvernul nu i-a facilitat organizarea unei întrevederi electorale în instituţiile penitenciare, unde ar sta "mii de oameni nevinovaţi, condamnaţi de regimul comunist". (sursa: PUM)

Un alpinist pe listele PSD

Alpinistul moldovean Andrei Carpenco, care în anul 2009 a escaladat muntele Everest, susţine valorile şi principiile Partidului Social Democrat (PSD) şi va participa la alegerile din 28 noiembrie pe lista acestuia. În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PSD a menţionat că este de mai mulţi ani membru al formaţiunii, iar în cadrul actualei campanii electorale conducerea partidului i-a propus să candideze pentru fotoliul de deputat, ocupînd locul 10 pe lista partidului. Lui Carpenco îi place programul electoral şi faptul că în PSD nu ar exista "oameni compromişi sau care migrează de la un partid la altul", acesta declarînd că 15 federaţii de sporturi extremale care există în Moldova îl susţin în cadrul campaniei electorale. (sursa: Infotag)

Un panou al PL a fost sustras

Partidul Liberal (PL) a anunţat că la Oxentia, Dubăsari, un panou electoral al său a fost furat de pe Casa de deservire socială, în noaptea de 15 spre 16 noiembrie. În aceeaşi perioadă a fost vandalizat periodic un panou publicitar al PL la Ustia, iar cercetările poliţiei nu dau rezultate. Cazul de la Oxentia este al 6-ea caz de furt sau vandalizare a panourilor electorale ale PL, de la începutul campaniei electorale. (sursa: PL)

Liderul PCRM - interzis la Publika TV

Conform unui comunicat al Publika TV, liderul PCRM Vladimir Voronin, nu va mai fi invitat la postul de televiziune şi nu va putea interveni telefonic în direct, din cauza limbajului incalificabil folosit în emisiunea Fabrika din 17 noiembrie. Embargoul nu se extinde asupra altor membri şi simpatizanţi ai PCRM, care pot participa la dezbateri electorale şi alte emisiuni. (sursa: Publika TV)

MAE va acţiona în judecată NIT

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a difuzat un comunicat de presă, în care declară că partidul Comuniştilor din republica Moldova a pornit un atac mediatic fără precedent, după recentele decizii ale Congresului extraordinar al formaţiunii, de interzicere a simbolurilor comuniste şi a oricărei forme de colaborare cu comuniştii. MAE invocă, că prin intermediul postului de televiziune NIT, PCRM transmite ştiri false, despre retragerea din cursă a MAE, în folosul altei formaţiuni politice. Pentru difuzarea informaţilor neadevărate şi manipularea opiniei publice, NIT va fi acţionat în judecată. (sursa: MAE)

Sursa: Alegeri.md 

cuvinte-cheie: Curier | electoral

Comentarii (0)

 

Related news

Sus