Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.11.2010

Ghimpu consideră neconstituţional Tratatul de frontieră dintre România şi R. Moldova

Preşedintele interimar al Republicii Moldova consideră neconstituţional Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere. Pe de altă parte, Filat sugerează că declaraţiile lui Ghimpu ar ţine de campania electorală. "Tratatele interstatale sunt semnate de preşedinte. Premierul putea semna doar acorduri interguvernamentale", a declarat marţi, Ghimpu, făcând referire la un articol din Constituţiei şi la Legea privind tratatele internaţionale.

"Este mai mult decât ilegal, este neconstituţional", a mai declarat Ghimpu referindu-se la Tratat şi acuzându-l pe Filat că şi-a depăşit atribuţiile. "Am mers pe încredere şi iată unde ajungem. Unii fac abuz aşa cum făceau şi comuniştii", a spus el.

În plus, Ghimpu şi-a exprimat îndoiala că acest Tratat va fi ratificat de parlamentul de la Chişinău. "Parlamentul nu poate ratifica un acord care contravine Constituţiei", potrivit lui.

În replică, Vlad Filat, a calificat declaraţiile preşedintelui interimar al ţării, Mihai Ghimpu, privind neconstituţionalitatea Tratatului de frontieră cu România, ca fiind electorale.

Filat a declarat marţi presei că anunţul privind semnarea Tratatului a fost făcut într-un context "eminamente european" şi a sugerat "actorilor politici" să fie atenţi la impactul declaraţiilor pe care le fac în campania electorală.

"Eu credeam că, chiar dacă ne aflăm într-o campanie deloc uşoară, afirmaţiile ce privesc interesul ţării trebuie bine cântărite, mai ales dacă persoanele care le fac îndeplinesc funcţii înalte în stat", a comentat Vlad Filat.

"Tratatul privind regimul de frontieră între statul român şi Republica Moldova a avut loc într-un context eminamente european, iar anunţul privind semnarea acestui tratat a fost făcut de către preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Aceasta ar trebui să le dea de înţeles celor care fac afirmaţii că acest document a fost discutat în conformitate cu standardele europene şi criteriile juridice", a adăugat premierul Vlad Filat.

El a făcut apel către actorii politici "să-şi continue activitatea electorală, dar să aibă grijă de impactul pe care îl au declaraţiile pe care ei le fac".

"Dacă cineva consideră, sincer, că e voba de nereguli, să fac uz de instrumentarul pe care îl are la dispoziţie şi să se adreseze instituţiilor statului care au în atribuţie de a da calificative, inclusiv prin prisma constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii", a mai declarat Filat.

Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie, la Bucureşti, de ministrul român de externe Teodor Baconschi şi premierul de la Chişinău Vlad Filat, informează portalul Moldova Azi.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus