Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.11.2010

Ex-viceministrul sănătăţii este bănuit de neglijenţă în dosarul „Utilajului radiologic” care a condus la prejudicierea statului cu peste 35 000 000 lei

Potrivit ofiţerilor de urmărire penală ai CCCEC, Boris Golovin fostul viceministru al sănătăţii şi protecţiei sociale, desemnat ca responsabil de coordonarea dispozitivelor şi noilor tehnologii medicale, este bănuit că a comis neglijenţă în serviciu în următoarele circumstanţe: Conform licitaţiei publice internaţionale cu preselecţie din 07 septembrie 2007 agentul economic "S&T Mold" a obţinut dreptul de achiziţionare a instalaţiilor de radiodiagnostic digitale, model „Duo Diagnost Digital", producător Philips Medical Systems, Germania, fiind specificaţi parametrii tehnici obligatorii - utilaj complet digital, cu captare directă, cel mai important din aceştia fiind dimensiunile matricei de 43x43 cm.

Costul utilajului contractat a fost de 2 168 000 euro (35 640 767,16 lei). Iniţial Ministerul Sănătăţii a achitat S.R.L. "S&T Mold" 30% din sumă în avans (circa 9 000 000), 70 la sută din sumă sau 26 155 008,36 lei urmînd să fie achitată după semnarea proceselor-verbale de primire-predare a utilajului respectiv. În fapt, Golovin Boris, fiind obligat în virtutea prevederilor obligaţiilor de serviciu să coordoneze şi să organizeze verificarea corespunderii dispozitivelor medicale procurate din banii publici cu condiţiile contactate, îndeplinindu-şi necorespunzător obligaţiunile de serviciu, în lipsa utilajului contractat a semnat mai multe ordine de plată în baza cărora Ministerul Sănătăţii a transferat la contul Î.C.S. "S&T Mold" S.R.L. întreaga sumă.

Ulterior, Î.C.S. "S&T Mold", S.R.L. folosindu-se de lipsa de control din partea ultimului a livrat utilaj radiodiagnostic care nu corespunde cerinţelor contractului menţionat, matricea fiind înlocuită cu un amplificator de imagine în format digital cu dimensiuni mici de 23 cm. La pretenţiile medicilor radiologi privind imposibilitatea utilizării utilajului livrat în regim digital la diagnosticarea pacienţilor, o comisie a Ministerului sănătăţii a constatat documentar neajunsurile menţionate care au fost expediate lui Golovin pentru a fi întreprinse măsurile corespunzătoare. În rezultatul unei atitudini neglijente faţă de atribuţiile de serviciu, B.Golovin n-a întreprins nici o măsură privind redresarea situaţiei. Drept consecinţă Bugetul public a fost prejudiciat cu 35 640 767,16 lei.

 Potrivit CCCEC, Golovin Boris Pavel, fiind persoană cu funcţie de răspundere, căreia prin numire i-au fost acordate anumite drepturi şi obligaţiuni în vederea exercitării funcţiilor administrative de dispoziţie şi organizatorico-economice, în urma atitudinii neglijente faţă de obligaţiunile de serviciu a cauzat daune în proporţii deosebit de mari intereselor publice, prin care a comis o infracţiune prevăzută şi pedepsită de lit.b) alin. (2) art. 329 Cod penal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus