Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.11.2010

Curier electoral, 12 noiembrie 2010

CEC a aprobat modelul şi textul buletinului de vot

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat modelul şi textul buletinului de vot pentru alegerile în Parlamentul Republicii Moldova din 28 noiembrie 2010. Buletinul de vot va fi divizat în 39 de patrulatere, fiecare avînd dimensiunile de 110 mm pe 20 mm. Lungimea buletinului este de 945 mm, iar lăţimea - de 140 mm. Pe fiecare buletin vor fi aplicate două numere ce control: numărul de ordine al circumscripţiei electorale şi numărul de ordine al secţiei de votare. Buletinele de vot se vor tipări pe hîrtie opacă (mată) de culoare albă. Buletinele de vor urmează a fi tipărite cu 7 zile înainte de alegeri, în circa 2,8 milioane de exemplare (în listele electorale figurează circa 2,6 milioane alegători. Pentru secţiile de votare sînt preconizate circa 130 mii de buletine de vot.

CEC permite votarea cu acte expirate

Comisia Electorală Centrală a decis să permită cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot să participe la votare chiar dacă au acte de identitate cu termen de valabilitate expirat. În aprobarea hotărîrii, CEC a reieşit din experienţa alegerilor trecute şi a ţinut cont de informaţia prezentată de ÎS CRIS "Registru" prin care se confirmă un număr impunător de alegători deţinători ai actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat. CEC a invocat în motivare demersurile PLDM şi PL, prin care s-a solicitat să se permită participarea la votare cu buletine şi paşapoarte expirate. Hotărîri similare au fost adoptate de CEC alegerile locale generale din 2007, alegerile parlamentare din 2009 şi la referendumul din 5 septembrie 2010.

Un concurent electoral s-a retras

CEC informează că vineri în aceiaşi şedinţă a luat act de demersul dlui Volneanschi Leonid, candidat independent, privind retragerea sa din campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Volneanschi se preconiza a fi al 30-ea în buletinul de vot, însă nu şi-a făcut publică careva materiale de agitaţie electorală (platforma electorală, slogane, spoturi publicitare).

Sondaj Vox-Populi

Conform Sondajului "Vox-Populi - noiembrie 2010", la întrebarea "Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri aţi merge?", au fost prezentate următoarele răspunsuri:

  • Sînt sigur că m-aş prezenta - 59%
  • Probabil că m-aş prezenta - 20%
  • Probabil că nu m-aş prezenta - 10%
  • Nu merg sigur - 5%
  • Nu ştiu - 6%

Opţiunile de vot ale celor care au convingeri politice se prezintă după cum urmează:

  • PCRM - 35%
  • PLDM - 20%
  • PDM - 12%
  • PL - 11%
  • AMN - 6%
  • PUM - 4%
  • MAE - 3%

Personalităţile politice în care au încredere cetăţenii se clasează după cum urmează:

  • Vladimir Voronin - 28%
  • Vlad Filat - 22%
  • Marian Lupu - 14%
  • Mihai Ghimpu - 11%
  • Zinaida Greceanîi - 6%
  • Serafim Urecheanu - 6%
  • Dorin Chirtoacă - 4%
  • Valeriu Pasat - 2%
  • În nimeni - 37%

Sondajul a fost realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM), în perioada 1-10 noiembrie, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, cu o eroare maximală de aproximativ 2.6%. (sursa: Comunicat de presă ASDM)

Mihai Ghimpu a scris Secretarului General NATO

Preşedintele interimar al Republicii Moldova a convocat un briefing de presă, în cadrul căruia a dat citire scrisorii expediate în adresa Secretarului General al NATO, Anders Rasmussen, în cuprinsul căreia abordează retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în contextul discuţiilor cu privire la revitalizarea "Tratatului privind forţele convenţionale din Europa" şi a pregătirilor Summit-ului OSCE de la Astana. Ghimpu îşi exprimă speranţa, că în cadrul negocierilor actuale privind regimul de control al armamentelor, poziţia Republicii Moldova privind prezenţa ilegală a trupelor ruse pe teritoriul său - şi anume retragerea imediată, ordonată şi completă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova - va fi auzită şi luată în seamă de către statele parte la "Tratatul privind forţele convenţionale din Europa". În caz contrar, ratificarea acestui tratat, chiar şi "revitalizat", va fi problematică, mai consideră Preşedintele interimar al Moldovei. (sursa: Preşedinţia RM)

PCRM solicită plan individual de integrare în UE

În cadrul unei mese rotunde, candidatul din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) Marc Tkaciuk, a declarat în cadrul unei mese rotunde Moldova nu ar putea miza pe calitatea de membru al UE şi pe anularea totală a vizelor, dar trebuie reuşească atingerea libertăţilor europene. Referindu-se la reglementarea transnistreană, Tkaciuk s-a pronunţat pentru recunoaşterea internaţională a neutralităţii moldoveneşti, pentru demilitarizarea totală a părţilor conflictului sub controlul observatorilor militari şi civili cu mandat internaţional Totodată, exponentul PCRM s-a pronunţat şi pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Panourile PL sînt atacate

În privinţa cîtorva panouri publicitare (bilboard-uri) ale Partidului Liberal (PL) au fost întreprinse măsuri restrictive sau de vandalism (Călăraţi, Orhei, Hînceşti). Conform comunicatului PL, un panou instalat în or.Hînceşti ar fi fost demontat la indicaţia primarului localităţii, care susţine Partidul Democrat din Moldova. (sursa: Infotag)

PDM face agitaţie la grădiniţă

Părinţii copiilor care frecventează grădiniţa "Steluţa" din oraşul Ungheni au fost chemaţi la o adunare de părinţi, care s-a dovedit a fi o adunare cu liderii Partidului Democrat din Moldova (PDM). Evenimentul a fost organizat de şeful direcţiei învăţămînt, tineret şi sport din localitate, iar cei circa 100 de părinţi prezenţi au asistat la o întîlnire cu reprezentanţi ai administraţiei din Ungheni, care susţin PDM. La întîlnire au fost împărţite ziare şi broşuri cu însemnele PDM. (sursa: Agenţia DECA-press)

Partidul Moldova Unită insistă la revizuirea tarifelor

Partidul "Moldova Unită - Единая Молдова" (PMUEM) a înaintat la Curtea de Apel o cerere de chemare în judecată împotriva Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE), prin care contestă deciziile ANRE privind stabilirea unor tarife majorate la livrarea energiei electrice pentru consumatori. Conform acţiunii depuse în instanţă, analiza efectuată de experţii partidului a constatat iregularităţi, în tarif fiind inclusă amortizarea anuală a investiţiilor, marja de rentabilitate obligatorie a investiţiilor făcute, majorarea cheltuielilor aferente întreţinerii şi exploatării, majorarea cheltuielilor comerciale, majorarea cheltuielilor generale şi administrative, cheltuielilor aferente ale fondului de rulment, etc. Formaţiunea insistă ca furnizorii de energie electrică să fie obligaţi să aplice tariful existent de pînă la majorările din 14 ianuarie 2010. (sursa: PMUEM)

Sursa: Alegeri.md 

cuvinte-cheie: Curier electoral

Comentarii (0)

 

Related news

Sus