Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-11-11/timbre-de-acciz-de-tip-vechi-vor-circula-pina-la-31-decembrie-inclusiv-18610.html
Data: Nov 11, 2010 (23:30)

Timbre de acciz de tip vechi vor circula pînă la 31 decembrie inclusiv

În contextul implementării noilor timbre de acciz dar, în special, apropierii termenului limită de folosire a celor existente, la 4 noiembrie curent în incinta Inspectoratului Fiscal Principal de Stat a avut loc întrevederea între reprezentanţii IFPS şi Asociaţiei producătorilor de băuturi tari din Moldova.

Potrivit IFPS, noile timbre de acciz, care vor avea mai multe semne de protecţie, nu vor putea fi falsificate, ceea ce va permite o mai bună monitorizare a procesului de circulaţie şi comercializare a băuturilor alcoolice.

Scopul întrunirii a vizat neadmiterea situaţiei de defavorizare a agenţilor economici şi în acest sens a fost discutată situaţia stocurilor timbrelor de acciz şi a produselor pe care au fost aplicate timbrele şi mărcile vechi.
 
Astfel, conform  informaţiei primite de la agenţii economici, cantitatea totală a timbrelor de acciz de tip vechi constituie 2,6 mln, dintre care 0,1 mln timbre de acciz neaplicate şi respectiv 2,5 mln aplicate. Cifra respectivă ar părea considerabilă, însă, pentru claritate, este nevoie de accentuat că cantitatea lunară de accize eliberată contribuabililor constituie circa 2 mln. În această ordine de idei, se preconizează că stocurile de accize de tip vechi vor fi epuizate pînă la finele anului.

Însă, dacă prognozele nu se vor adeveri, şi la agenţii economici vor mai rămîne în stocuri accizele de tip vechi, Serviciul Fiscal de Stat se obligă să le înlocuiască suportînd toate cheltuielile aferente.

Concluzionînd, întrunirea s-a finalizat prin accentuarea faptului că timbrele de acciz de tip vechi vor circula pînă la 31 decembrie 2010 inclusiv, iar după această dată  Serviciul Fiscal de Stat va înlocui toate timbrele de acciz de tip vechi cu cele de tip nou într-o manieră care ar reduce la minim inconvenienţele pentru agenţii economici şi totodată, suportînd toate cheltuielile legate de aceasta.

În contextul celor expuse, distribuitorilor şi bazelor angro li se recomandă acceptarea producţiei cu timbre de acciz de tip vechi pînă la 31 decembrie 2010.