Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.11.2010

ME a prezentat proiectul Planului de Acţiuni pentru viitoarele negocieri dintre RM şi UE

Ministerul Economiei a prezentat astăzi Comisiei Europene proiectul Planului de Acţiuni pentru viitoarele negocieri în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv dintre RM şi UE

În cadrul Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM-UE, desfăşurat astăzi 11 noiembrie la Bruxelles (Belgia), delegaţia Guvernului Moldovei, condusă de către Viceministrul Economiei Octavian Calmîc a prezentat Comisiei Europene proiectul Planului de Acţiuni pentru viitoarele negocieri în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv (ALSAC) dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. În acelaşi context, Comisia Europeana a informat despre extinderea Preferinţelor Comerciale Autonome pentru 2013-2015, precum şi mărirea cotelor la vin începînd cu 2011.

Reprezentanţii Comisiei Europene au apreciat foarte pozitiv eforturile Moldovei de pregătire pentru lansarea negocierilor pe marginea DCFTA, precum şi viteza cu care a fost elaborat documentul.

Comisia Europeana a recomandat Guvernului Republicii Moldova să stabilească un mecanism de monitorizare şi raportare a progreselor înregistrate în implementarea acţiunilor propuse şi să prezinte Comisiei Europene rapoarte de progres cu regularitate. În acest sens, Viceministrul Economiei Octavian Calmîc a menţionat că proiectul Planului urmează să fie consultat cu reprezentanţii oamenilor de afaceri, inclusiv cei din regiunea transnistreană, societatea civilă şi după definitivare, prezentat spre aprobare Guvernului pana la finele anului curent. De asemenea, instituţiile guvernamentale urmează sa identifice asistenta tehnică şi consultativă necesară pentru realizarea obiectivelor trasate.

Potrivit ME, planul de Acţiuni în cauză este un document complex, care încorporează executarea recomandărilor cheie şi adiţionale prezentate pe 26 octombrie 2010 de către Comisia Europeană ulterior misiunii de evaluare efectuate în Moldova în perioada 31 mai - 2 iunie 2010. Reieşind din termenul scurt disponibil pentru prezentarea proiectului Planului de Acţiuni, Ministerul Economiei, în calitate de organ coordonator al procesului de pregătire pentru lansarea viitoarelor negocieri pe ALSAC, a mobilizat şi a consolidat toate eforturile pentru elaborarea şi prezentarea unui plan cu termeni de realizare bine definiţi şi obiectivi.

În procesul de elaborare a Planului de Acţiuni au participat instituţiile publice responsabile, cu consultarea reprezentanţilor sectorului privat şi civil. Proiectul Planului de Acţiuni cuprinde 13 capitole reieşind din recomandările oficiale ale Comisiei Europene, inclusiv: barierele tehnice în calea comerţului, măsurile sanitare şi fitosanitare, aspecte vamale, regulile de origine, servicii şi investiţii, aspectele legate de concurenţă, drepturi intelectuale, achiziţii publice şi altele.

PLANUL DE ACŢIUNI pentru viitoarele negocieri în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (versiunea in limba romana)

PLANUL DE ACŢIUNI pentru viitoarele negocieri în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (versiunea in limba engleza)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus