Trimite e-mail | Printeaza
Externe
10.11.2010

Lellouche: Frontiera româno-moldovenească este în continuare controlată deficitar din cauza acordării cetăţeniei române moldovenilor

Lellouche: Frontiera româno-moldovenească este în continuare controlată deficitar din cauza acordării cetăţeniei române moldovenilor

Franţa se va opune intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen până în vara lui 2011, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, relatează AFP. "Trebuie să fim vigilenţi" cu privire la extinderea la România şi Bulgaria "care speră să adere la spaţiul Schengen în martie", a explicat Pierre Lellouche în faţa Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Naţională.

"Această extindere nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnică în curs de doi ani" şi, la fel ca Olanda, "suntem favorabili unei amânări a acestei decizii cel puţin până la raportul Comisiei privind aplicarea mecanismului de cooperare şi verificare, din vara lui 2011", a declarat el.

Lellouche a evocat ca probleme "supravegherea reală şi eficientă a frontierelor exterioare ale UE" şi "lupta împotriva corupţiei". Rapoartele periodice sunt "îngrijorătoare", a declarat el. Lellouche a evocat "creşterea observată a fluxului de imigranţi ilegali prin Turcia către frontierele bulgare şi române".

"Frontiera româno-moldovenească este în continuare controlată deficitar din cauza acordării cetăţeniei române moldovenilor, a «găurii neagre» reprezentate de teritoriul transnistrean separatist şi a nivelului de corupţie din Ucraina vecină", a adăugat el.

"Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi o decizie politică a Consiliului, luată în unanimitate", a amintit el.

În timp ce Franţa a fost criticată vehement în această vară în Europa pentru expulzarea romilor către România şi Bulgaria, Lellouche a deplâns incapacitatea Guvernului român de a lua măsuri eficiente pentru integrarea acestei comunităţi.

Agenţia France Presse anticipa încă de luni că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în 2011, ar putea fi amânată. O sursă europeană citată de agenţie a declarat că România şi Bulgaria au vocaţie pentru aderare, dar "nu a venit încă momentul". Decizia trebuie luată în unanimitate de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi cu siguranţă va fi o "amânare", susţinea aceeaşi sursă, citată de France Presse.

La începutul lunii noiembrie, în timpul vizitei în Slovenia, preşedintele Traian Băsescu spunea că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen şi a acuzat guvernele care susţin că România nu trebuie să fie inclusă în spaţiul Schengen ca urmare a problemei romilor sau a Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie că încalcă Tratatul de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană.

"Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România", a spus Băsescu.

El a arătat că aderarea României la spaţiul Schengen din martie 2011 depinde numai de criterii tehnice, care sunt respectate, până în prezent, de ţara noastră.

"Problema accesului în spaţiul Schengen este o problemă tehnică. Sunt şase rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresele dotării României cu cele necesare pentru a îndeplini toate standardele Schengen şi toate sunt pozitive. Credem că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen. De fapt, este mult mai palpabil accesul în spaţiul Schengen decât intrarea în UE. Accesul în Schengen populaţia îl simte imediat, simte libertatea cu care circulă. Nu cred că vreun guvern va avea ca abordare finală neintrarea României în spaţiul Schengen din cauza problemei romilor. Ar fi şi o încălcare a Tratatului", a subliniat şeful statului în 3 noiembrie.

În privinţa romilor, el a recunoscut că autorităţile de la Bucureşti trebuie să asigure acestor etnici din România servicii de sănătate sau educaţie.

"Susţin fără rezerve că trebuie să cunoaştem în mod real problemele romilor şi trebuie să le asigurăm acel minim legat de sănătate, de posibilitatea de a învăţa şi de posibilitatea de a avea un loc de muncă", a menţionat Traian Băsescu. (Money.ro)

cuvinte-cheie: Schengen | Romania | Lellouche | Franta | Bulgaria

Comentarii (0)

 

Related news

Sus