Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.11.2010

În nouă luni ale anului, preţurile de comercializare cu amănuntul a benzinei au fost modificate de şapte ori, a motorinei – de cinci ori şi gazelor lichefiate – de două ori

În nouă luni ale anului, preţurile de comercializare cu amănuntul a benzinei au fost modificate de şapte ori, a motorinei – de cinci ori şi gazelor lichefiate – de două ori

Potrivit ANRE ,în nouă luni ale anului 2010, vânzările cu amănuntul a motorinei şi gazelor lichefiate au crescut, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2009, cu 13 şi, respectiv, 6% şi au alcătuit 153,9 mii tone şi, respectiv, 42,4 mii tone, iar vânzările de benzină s-au micşorat cu peste 8 la sută şi au însumat 136,3 mii tone, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind evoluţiile pe piaţa produselor petroliere.

ANRE explică diminuarea vânzărilor de benzină prin reducerea cererii cauzată de creşterea preţurilor de comercializare a acestui produs şi reorientarea transportului la alte tipuri de combustibil relativ mai ieftine: gaze lichefiate, gaze naturale comprimate şi motorină.

Majorarea preţurilor de comercializare a benzinei, motorinei şi gazelor lichefiate, înregistrată în nouă luni, a fost determinată de creşterea cotaţiilor preţurilor mondiale şi a preţurilor de import a acestor produse. Preţul mediu de import a benzinei a crescut cu 27,5% şi a alcătuit 747,4 USD/tona, a motorinei - cu 29,9% (701,7 USD/tona), iar a gazelor lichefiate - cu 44,6% (614,6 USD/tona). Asupra creşterii preţurilor de vânzare a produselor petroliere au influenţat, de asemenea, deprecierea valutei naţionale în raport cu dolarul SUA cu 13,2% şi majorarea cu 50% a accizelor la benzină şi motorină, factori care au condus la creşterea preţurilor la benzină cu peste 8% şi la motorină - cu 3%.

În perioada de raport, preţurile de comercializare cu amănuntul a benzinei au fost modificate de şapte ori, a motorinei - de cinci ori şi gazelor lichefiate - de două ori. Până în luna iunie, preţul de vânzare a benzinei a suferit schimbări lunare, după care a rămas stabil până la finele trimestrului trei. Cel mai înalt nivel al preţurilor la benzină a fost înregistrat în luna aprilie (14,4 lei/litrul), iar la motorină - în luna iunie (12,60 lei/litrul). Preţul la gazele lichefiate a crescut în februarie de la 6,45 la 6,9 lei/litrul şi în septembrie de la 6,9 la 7,4 lei/litrul.

În aceiaşi perioadă, importul de benzină a scăzut, faţă de nouă luni ale anului 2009, cu 15,9% şi a alcătuit 134,7 mii tone, iar cel de motorină a înregistrat o creştere nesemnificativă de 0,6%, însumând 213,9 mii tone. În schimb, importul de gaze lichefiate a crescut cu 18% şi a atins cifra de 51,2 mii tone.

Principalul importator de produse petroliere a fost compania „LUKoil Moldova". Acesteia i-a revenit 30,1% din importurile de benzină, 34,4% - de motorină şi 26,1% - de gaze lichefiate. Compania „Petrom Moldova", care anul trecut deţinea o poziţie de lider pe piaţă, a redus volumul importului de benzină cu 33,5%, iar importul de motorină - de mai bine de două ori. În schimb, şi-a consolidat poziţia pe piaţă compania „Bemol Traiding". Ea a majorat volumul importului de benzină cu 31% şi de motorină - cu 42,5%.

În perioada de referinţă, pe piaţa produselor petroliere au activat 111 agenţi economici care deţin 161 licenţe pe gen de activitate. Importurile şi comercializarea cu ridicata a benzinei şi motorinei au fost efectuate de către 23 titulari de licenţă, iar a gazelor lichefiate - de 9 titulari. Comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei s-a efectuat de către 77 titulari de licenţă la 557 staţii de alimentare, iar comercializarea cu amănuntul a gazelor lichefiate - de către 53 titulari de licenţă la 317 staţii de alimentare.

Raportul integral despre evoluţiile pieţei produselor petroliere în nouă luni ale anului 2010 poate fi consultat pe pagina electronică a Agenţiei: www.anre.md, secţiunea „Monitorizarea pieţei".
Serviciul de presă al ANRE

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus