Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.11.2010

Consultările în formatul „5+2” vor avea loc săptămâna viitoare la Kiev

Consultările în formatul „5+2” vor avea loc săptămâna viitoare la Kiev

În perioada 9-10 noiembrie, în oraşul Garmisch-Partenkirchen, Germania, au început lucrările unei conferinţe, organizate de Misiunea OSCE în Moldova. Scopul acestei întruniri este revizuirea progresului înregistrat în domeniul elaborării şi implementării măsurilor de consolidare a încrederii şi securităţii între cele două maluri ale Nistrului pe parcursul anului 2010. De asemenea, în agenda discuţiilor mai sunt planificate măsuri în vederea acordării asistenţei pentru anul următor.

Potrivit Misiunii OSCE în Moldova, conferinţa a fost organizată de către Misiunea OSCE în Moldova în incinta Centrului European de Studii de Securitate „George C. Marshall" din Garmisch-Partenkirchen, Germania. Reprezentanţii politici din partea Moldovei şi Transnistriei au participat la Conferinţă împreună cu oficiali de vârf din cadrul guvernului, din sfera politică, militară, şi din cadrul organelor de forţă ale ambelor părţi, care conduc grupurile de lucru ale experţilor în domeniul măsurilor de consolidare a încrederii, precum şi Comisia Unificată de Control care supravegheze respectarea de către ambele părţi a acordului de încetare a focului. De asemenea, la Conferinţă au participat şi reprezentanţii politici ai mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană.

Philip Remler, Şeful Misiunii OSCE în Moldova, a menţionat „Întrevederea din Garmisch reprezintă o oportunitate de a revizui acţiunile ce au fost realizate întru soluţionarea problemelor concrete; avem ocazia să îmbunătăţim mecanismele de soluţionare a problemelor şi de consolidare a încrederii; şi astfel avem posibilitatea să contribuim la punerea unei baze pentru însăşi soluţionarea conflictului."

Participanţii au fost divizaţi în trei grupuri de lucru - pe aspecte ce ţin de securitate, economice şi umanitare - pentru a revizui progresul înregistrat în anul 2010 şi pentru a explora noi metode de eficientizare a activităţii grupurilor de lucru în soluţionarea problemelor ce afectează populaţia pe ambele părţi. Grupurile de lucru au avut posibilitatea să se întâlnească cu mediatorii şi observatorii să discute despre interesul comunităţii internaţionale faţă de procesul de consolidare a încrederii.

Reprezentantul Special al Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE în domeniul conflictelor prelungite, Bolat Nurgaliyev, în discursul său esenţial, a îndemnat participanţii să „profite la maxim de prezenţa lor aici, în Garmisch-Partenkirchen, în vederea intensificării contactelor în interesul soluţionării problemelor importante ale vieţii cotidiene, ce ţin de stabilitate şi securitate".

Menţionăm, că conferinţa se desfăşoară în ajunul următoarei runde de negocieri în formatul „5+2", care este preconizată pentru 16 noiembrie curent în or. Kiev, ceea ce conferă evenimentului o importanţă deosebită, anunță un comunicat al Biroului pentru reintegrare.

cuvinte-cheie: OSCE

Comentarii (4)

 

Related news

Sus