Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.11.2010

EVD International oferă grant-uri în valoare de până la 750 000 Euro companiilor ce doresc să lanseze proiecte inovatoare

În perioada 8-11 noiembrie, o delegaţie de oameni de afaceri de la noi din ţară, condusă de vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Vladimir Didilica, participă la o misiune economică în Olanda. Vizita de afaceri în Olanda este organizată de CCI a Moldovei, în colaborare cu MIEPO, CCI Rotterdam, cu susţinerea proiectului Uniunii Europene „Suport pentru promovarea exportului şi atragerea investiţiilor în Republica Moldova".

Din grupul de agenţi economici autohtoni fac parte: Asociaţia Producătorilor de Nuci din Moldova, Asociaţia Micilor Producători de Vinuri din Moldova, Basavin&Co, Chateau Vartely, Accent Group, Azamet-Grup, Ampelos, Bioprotect, Biofibre, Calatorul Prod, Classic SV, Lumintehnica, Magic Farm, Nina-ASN, Telemar, Vastdial& Co.

Marţi, 9 noiembrie, la CCI Rotterdam, delegaţia din Moldova participă la Forumul de Afaceri Moldo-Olandez, în cadrul căruia vor fi prezentate oportunităţile investiţionale din Moldova şi vor avea loc întrevederi bilaterale de afaceri conform intereselor.

Referindu-se la relaţiile de colaborare cu Ţările de Jos, vicepreşedintele CCI a Moldovei, Vladimir Didilica, a menţionat că Olanda este unul din statele ce acordă Moldovei sprijin pe parcursul mai multor ani, în vederea stimulării sectorului privat şi îmbunătăţirii mediului de afaceri. Vicepreşedintele CCI a RM a făcut o trecere în revistă a proiectelor şi programelor de asistenţă olandeze desfăşurate în Moldova.

„La forum iau parte întreprinderi ce activează în sectorul agricol, industria alimentară, vinificaţie, sectorul farmaceutic, construcţii, utilaje electrice şi electronice, tehnologii informaţionale şi telecomunicaţii. Prin organizarea manifestării de astăzi ne propunem să definim domeniile de cooperare comercial-economică şi investiţională, care ar genera noi oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor moldo-olandeze, precum şi pentru stabilirea parteneriatelor durabile dintre reprezentanţii comunităţilor de afaceri din ţările noastre", a spus Vladimir Didilica.

Miercuri, 10 noiembrie, la Haga, întreprinzătorii autohtoni vor avea o întrevedere cu reprezentanţii Agenţiei Olandeze pentru Afaceri şi Cooperare Internaţională (EVD International), unde vor discuta posibilităţile de colaborare şi obţinere a grant-urilor.

Menţionăm că agenţia EVD International, sub egida Ministerului Economiei al Olandei, oferă grant-uri în valoare de până la 750 000 Euro companiilor ce doresc să lanseze proiecte inovatoare.

Potrivit CCI, în primele 8 luni ale anului 2010, volumul comerţului exterior între Moldova şi Olanda a înregistrat suma de circa 31,5 milioane dolari SUA, cu 23,5% mai mult în comparaţie cu ianuarie -august 2009.

În perioada de referinţă, agenţii economici autohtoni au exportat în Olanda mărfuri în sumă de 5,17 milioane dolari SUA, cu 11,5% mai puţin în raport cu perioada similară a anului 2009.

În primele 8 luni ale anului curent în ţara noastră au fost importate mărfuri olandeze în valoare de 26,3 milioane dolari SUA, cu 34% mai mult în comparaţie cu perioada similară a anului 2009.

În prezent, ţara noastră sunt înregistrate 54 de companii mixte moldo-olandeze, ce activează în domeniile: telecomunicaţii, consultanţă, imobil, finanţe, construcţii sectorul agro-industrial.

cuvinte-cheie: EVD International | Olanda

Comentarii (0)

 

Related news

Sus