Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
05.11.2010

Colaborare vamală moldo-româna

Astăzi, 5 noiembrie a.c. delegaţia Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în frunte cu Tudor Baliţchi, Director general a avut o întrevedere de lucru cu conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor din România, la Bucureşti.

Conducătorii autorităţilor vamale din Republica Moldova şi România au convenit asupra extinderii mecanismului de colaborare şi interacţiune în scopul combaterii fraudelor vamale la toate punctele de trecere. Această decizie a fost aprobată prin semnarea Planului de cooperare între Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Autoritatea Naţională a Vămilor din România, care intră în vigoare astăzi, 5 noiembrie 2010.  

Astfel, colaborarea vamală moldo-româna va continua sa producă rezultate pe dimensiunea combaterii fraudelor în toate punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Conform Planului ambele instituţii vamale vor intensifica interacţiune în vederea prevenirii şi combaterii traficului ilicit de mărfuri şi vor aplica proceduri comune de control în punctele de trecere a frontierei.

Planul prevede în special că colaboratori vamali din ambele părţi vor avea accesul în punctele de trecere a celelalte părţi, unde vor participa la procesul de control al mijloacelor de transport. De asemenea Planul prevede o colaborare în efectuarea unor analize privind evoluţia situaţiei operative la frontieră şi schimbul de informaţii în cadrul procesului de combatere a infracţiunilor transfrontaliere.

Partea Română şi-a exprimat disponibilitatea de a împărtăşi experienţa sa, obţinută pe parcursul aderării României la Uniunea Europeană, scopul promovării armonizării sistemului vamal moldovenesc cu sistemul vamal al Uniunii Europene, relatează un comunicat al Serviciului Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus