Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-11-04/guvernul-chinez-a-acordat-r-moldova-asistentza-financiara-in-valoare-de-500-mii-dolari-sua-pentru-li-18481.html
Data: Nov 4, 2010 (17:05)

Guvernul chinez a acordat R. Moldova asistenţă financiară în valoare de 500 mii dolari SUA pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor

Un document în acest sens a fost semnat astăzi de către prim-ministrul Vlad Filat şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Chinei în Republica Moldova, Fang Li.

Premierul a specificat că asistenţa în valoare de 500 mii dolari SUA are o destinaţie concretă, şi anume: instalarea unui sistem de tratare a apei, care va asigura cu apă potabilă de calitate localitatea Nemţeni, afectată de inundaţiile din vara anului 2010. Vlad Filat a precizat că mijloacele financiare respective vor fi operaţionale din ziua de luni, 8 noiembrie 2010, urmînd ca, la începutul săptămînii viitoare, Comisia naţională pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor să aprobe o hotărîre în acest sens.

Vlad Filat a menţionat că această asistenţă face parte din suportul în valoare de 3 mil. dolari SUA acordat de Guvernul Chinei şi anunţat în cadrul întrevederii sale cu Prim-ministrul Wen Jiabao din septembrie 2010.

Premierul a mai spus că Republica Moldova a beneficiat anterior de ajutor din partea Chinei pentru reconstrucția drumului Hînceşti-Cimişlia şi de suport pentru Centrul de guvernare electronică. Totodată, în cadrul vizitei Prim-ministrului Vlad Filat în China s-a discutat despre asigurarea exporturilor vinului moldovenesc în această țară.

„De la stabilirea relaţiilor bilaterale dintre ţările noastre, China a oferit Republicii Moldova ajutor în valoare de 27 mil. dolari SUA. Sîntem convinşi că asistenţa financiară acordată acum va contribui la dezvoltarea mai bună a relaţiilor moldo-chineze", a declarat Fang Li, informează un comunicat al Executivului.