Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.11.2010

Premierul propune crearea unei Agenţii naţionale ce va monitoriza modul de formare a preţurilor pe piaţa din R.Moldova

Vlad Filat a menţionat în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului, că problema formării preţurilor, nu numai la medicamente, este una gravă. Premierul a propus examinarea oportunităţii creării unei Agenţii naţionale ce va monitoriza modul de formare a preţurilor pe piaţa din Republica Moldova la toate mărfurile şi serviciile şi a solicitat efectuarea unei analize detaliate privind funcţionarea instituţiilor responsabile la moment de monitorizarea formării preţurilor în ţara noastră.

 În cadrul şedinţei Guvernului a fost prezentată informaţia privind preţurile la produse farmaceutice.

Directorul CCCEC, Viorel Chetraru, a comunicat că preţurile au fost majorate cu 3-4% doar la 15 din cele peste 6000 de poziţii de medicamente înregistrate în ţară. Totodată, în conformitate cu noile reguli de înregistrare a medicamentelor Serviciul de avizare şi înregistrare a preţului de producător la medicamente, din subordinea Ministerului Sănătăţii, a înregistrat circa 4000 de poziţii de medicamente la un preţ de importare cu pînă la 50% mai mic decît a fost pînă la aplicarea normelor noi, ceea ce va permite descreşterea considerabilă a preţurilor la medicamente, începînd cu ianuarie 2011.

 Potrivit lui Viorel Chetraru, actualele majorări de preţuri la produse farmaceutice sînt cauzate de aplicarea, uneori abuzivă, a regulilor vechi de înregistrate în vamă a preţurilor de la producător. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus