Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.11.2010

Comentariul al serviciului de presă MAEIE

Comentariul al serviciului de presă MAEIE

În legătură cu comentariile referitor la chestiunea prezenţei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova făcută de către reprezentantul oficial al MAE al Federaţiei Ruse A.Nesterenko în cadrul unui briefing din 29 octombrie 2010, MAEIE al Republicii Moldova consideră necesar să facă următoarele precizări.

În primul rînd trebuie să remarcăm în declaraţia dată confundarea celor două componente ale prezenţei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova: stocurile de muniţii care aparţin Federaţiei Ruse şi militarii care asigură paza acestora, pe de o parte, şi contingentul de pacificatori, pe de altă parte. Astfel, atunci când autorităţile moldoveneşti pledează pentru retragerea completă a forţelor armate ruseşti din Moldova în conformitate cu angajamentele internaţionale, se au în vedere în primul rînd stocurile de muniţii de la Cobasna şi militarii care asigură paza acestora. Nu există nici un document care ar servi drept temei pentru staţionarea pe teritoriul Republicii Moldova a acestor forţe fără acordul expres al statului gazdă.

În ceea ce priveşte operaţiunea de menţinere a păcii, rolul jucat de aceasta la timpul respectiv în stabilizarea situaţiei după stoparea conflictului armat este apreciat de autorităţile moldoveneşti. Însă, stabilitatea care s-a consolidat de mai multă vreme pe malurile Nistrului impune rigori şi sarcini noi faţă de mecanismul de pacificare. Accentul urmează să fie redirecţionat de la separarea părţilor la promovarea măsurilor de încredere, interacţiune şi reintegrare. De mult nu mai este cazul să oprim ciocnirile armate. Acum trebuie să construim pacea durabilă împreună cu toţi partenerii din formatul 5+2. În acest scop avem nevoie de o misiune cu caracter civil, care să facă faţă cerinţelor contemporane. Numai o operaţiune multinaţională cu mandat pertinent din partea unei organizaţii internaţionale autorizate în acest sens poate avea legitimitatea şi eficienţa necesară.

În acelaşi context, Republica Moldova pledează insistent nu pentru a demonta participarea Federaţiei Ruse în eforturi de pacificare, ci pentru a transforma actuala operaţiune într-o misiune civilă multinaţională în care reprezentanţii ruşi ar putea participa alături de colegii săi din alte ţări. De altfel, despre oportunitatea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii s-a vorbit deja în unele documente internaţionale, inclusiv în Declaraţia comună a Preşedinţilor Federaţiei Ruse şi Ucrainei din 17 mai 2010. Consultările cu privire la formatul, structura şi mandatul viitoarei misiuni multinaţionale pot fi începute deja la etapa actuală, iar autorităţile de la Chişinău rămân deschise spre un dialog constructiv în acest sens. 

cuvinte-cheie: Nesterenko | MAEIE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus