Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-11-01/curier-electoral-din-29-octombrie-2010-18418.html
Data: Nov 1, 2010 (10:43)

Curier electoral din 29 octombrie 2010

Sînt înregistraţi 27 concurenţi electorali

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat următorii şase concurenţi electorali pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie:

  1. Evgheni Nazarenco
  2. Gheorghe Russu
  3. Partidul Muncii
  4. Maia Laguta
  5. Partidul Ecologist "Alianţa Verde" din Moldova
  6. Ţîmbalist Tatiana

La momentul înregistrării Partidul Ecologist "Alianţa Verde" au avut loc dispute, reprezentanţi ai formaţiunii solicitînd CEC să nu înregistreze partidul în calitate de concurent electoral, pe motiv că pe lista acestuia figurează persoane străine, promovate de liderul partidului fără consultare conform procedurilor interne. Reprezentanţii CEC au refuzat să examineze demersuri verbale, care nu au fost prezentate de organele autorizate ale partidului şi au amintit reprezentanţilor concurentului electoral că mai pot face modificări în listele de candidaţi.

România se simte obiect electoral

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, a chemat partidele din Republica Moldova să nu utilizeze tema relaţiilor cu autorităţile de la Bucureşti ca subiect în campania electorală pentru alegerile parlamentare. În cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul român a comentat acuzaţiile implicării României inundarea unor localităţi din raionul Hînceşti şi a declarat că acuzaţiile respective nu ar fi o abordare "europeană", mai ales în situaţia cînd toate forţele politice importante din Republica Moldova împărtăşesc doleanţa integrării europene. Lazurcă a mai informat că România s-a implicat în inundaţii doar cu salvatori, camioane, cu materiale de construcţii pentru sute de case. (sursa: Moldpres)

Avertizări pentru AMN şi PDM

CEC a adoptat o hotărîre de avertizare a Partidului Alianţa "Moldova Noastră" (AMN), pe motiv că Valeriu Cosarciuc, candidat pe lista AMN, a acordat premii şi trofee la o expoziţie din Chişinău, în calitatea sa de ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare (funcţie din care este suspendat, conform Codului electoral).

Şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) a fost sancţionat cu avertisment, pe motiv că un afiş electoral al formaţiunii nu conţine data tipăririi şi beneficiarul. Deşi reprezentantul PDM a încercat să argumenteze că vină ar aparţine tipografiei, CEC a adoptat hotărîrea de sancţionare.

Un nou mesaj al MAE

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) cheamă partidele Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) să semneze un acord de necoalizare cu Partidul Comuniştilor (PCRM) după alegerile din 28 noiembrie. Liderul MAE, Veaceslav Untilă, s-a adresat liderilor Alianţei de guvernămînt cu propunerea de a negocia conţinutul respectivului Acord. MAE propune ca partidele importante să ia o decizie comună privind candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, înainte de alegeri, pentru a nu permite "realizarea de alianţe monstruoase".

CCA a sancţionat NIT

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a interzis postului de televiziune NIT să difuzeze timp de trei zile orice fel de publicitate, pe motiv că radiodifuzorul respectiv a încălcat principiul pluralismului de opinii, obiectivităţii şi imparţialităţii, prin propaganda unui concurent electoral (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova). În particular, au fost invocate reflectarea deplasărilor şi întîlnirile conducerii PCRM cu alegătorii, a incidentului cu implicarea pazei de corp a liderului PCRM. Conform deciziei CCA, timp de 3 zile postul NIT nu va putea difuza publicitate. (sursa: Infotag)

Demersuri "stranii" ale PUM

Partidul Umanist din Moldova (PUM) a adresat Comisiei Electorale Centrale o solicitare prin care solicită a i se permite să includă preoţi pe lista de candidaţi la funcţia de deputat în Parlament. PUM a expediat un demers scris şi a declarat că aşteaptă "răspuns oficial", în pofida faptului că legislaţia este explicită la capitolul respectiv, preoţii fiind cetăţeni cu aceleaşi drepturi ca şi orice altă persoană, avînd i dreptul de accedere la funcţii publice, în condiţiile legii. Numele persoanelor care urmează a fi propuse în lista de candidaţi a PUM nu au fost enunţate.

Avocaţii parlamentari discută cu partidele politice

Avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, a organizat o masă rotundă cu partidele politice din R. Moldova, cu genericul "Interesul superior al copilului ca prioritate pentru politicieni". Scopul acţiunii a fost identificarea angajamentelor pe care partidele politice şi le asumă în viitoarea guvernare, în vederea plasării accentului prioritar pe interesul superior al copilului, pentru a contribui la îmbunătăţirea situaţiei la acest capitol. La discuţie au participat reprezentanţi ai numai 5 formaţiuni politice, dintre care numai una (AMN), fiind partid parlamentar.