Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-11-01/a-demarat-procesul-de-achitare-a-compensatziilor-sociale-pentru-perioada-noiembrie-decembrie-2010-18422.html
Data: Nov 1, 2010 (22:21)

A demarat procesul de achitare a compensaţiilor sociale pentru perioada noiembrie – decembrie 2010

Prim-ministrul Vlad Filat a susţinut astăzi un briefing, în cadrul căruia a anunţat demararea procesului de achitare a compensaţiilor sociale pentru perioada noiembrie - decembrie 2010. Vlad Filat a menţionat că iniţial, prin Legea bugetului de stat pentru anul 2010, au fost alocate 93 mil. lei, iar prin recentele modificări la această lege - alte 112,8 mil. lei. În total, pentru achitarea compensaţiilor sociale în noiembrie-decembrie 2010 sînt prevăzute 137 mil. lei.

„De compensaţii vor beneficia pensionarii care au un venit lunar mai mic de 900 de lei. Concret, este vorba despre 521 472 de pensionari şi 33 061 familii social-vulnerabile", a spus Prim-ministrul.

Premierul a precizat că, compensaţii sociale pentru aceste două luni vor fi achitate sub forma unei singure plăţi. Adică, fiecare beneficiar poate ridica de astăzi suma de 260 lei. Dreptul de a ridica această compensaţie este valabil pentru un termen de trei ani.   

„După cum bine ştiţi, ca urmare a semnării în 2006 de către Guvernul comunist cu concernul rus „Gazprom" a unui Protocol privind livrarea de gaze naturale Republicii Moldova, tarifele la acest produs cresc periodic. În acest an, am avut două creşteri a preţului la gaze, care au atras după sine scumpiri în lanţ. Pentru ca cetăţenii cu venituri mici să poată face faţă diferenţei de tarif, în perioada rece de la începutul anului curent am acordat compensaţii sociale la 260 mii persoane. Ei au ridicat cîte 390 lei fiecare, pentru trei luni. De data aceasta am extins numărul de beneficiari pînă la 521 472 persoane şi 33 061 familii", a menţionat Vlad Filat.

Prim-ministrul a spus că, pentru comoditatea beneficiarilor, a fost elaborată o formulă simplă de achitare a acestor compensaţii. Ei le vor putea ridica de la orice oficiu al „Băncii de Economii", prezentînd doar buletinul de identitate. 

„Mai mult ca atît, lucrătorii băncii se vor deplasa în localităţile în care aceasta nu are reprezentanţe sau filiale, anunţînd din timp oamenii despre acest lucru. Adică, fiecare îşi va putea ridica compensaţia în localitatea sa sau în localitatea în care se va afla", a precizat Premierul. 

Vlad Filat a spus că Guvernul va continua să acorde compensaţii sociale şi în 2011. Sumele respective sunt prevăzute în proiectul în bugetul de stat pentru anul viitor, iar la 1 aprilie va urma o nouă indexare a pensiilor, informează un comunicat al Executivului.