Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.10.2010

Ambasadoarea Olandei la Bucureşti: Moldova are un drum lung până la UE, dar e pe lista de aşteptare

Ambasadoarea Olandei la Bucureşti: Moldova are un drum lung până la UE, dar e pe lista de aşteptare

Republica Moldova este pe lista de aşteptare pentru aderarea la UE, a declarat, într-un interviu pentru NewsIn, ambasadoarea Olandei la Bucureşti, Tanya van Gool, care a apreciat că pentru Chişinău drumul spre Uniunea Europeană este lung.

Ambasadoarea Tanya van Gool a afirmat că Olanda urmăreşte cu atenţie evoluţiile din R. Moldova. "Am văzut schimbările, vedem că noul guvern are o orientare prooccidentală. Moldova mai are însă un drum lung de parcurs în spre aderare", a menţionat diplomatul olandez.

Ea a adăugat că deocamdată UE are discuţii în vederea aderării cu Croaţia, iar lucrurile nu pot evolua rapid în ceea ce priveşte alte state. "Ştiţi cât a durat în cazul României şi Bulgariei să ajungă la capăt. Să spunem că Moldova e pe lista de aşteptare", a precizat ambasadoarea Olandei la Bucureşti.

Tanya van Gool consideră că dosarul transnistrean este o problemă a Moldovei cu Rusia, în principiu, şi a adăugat că acesta nu se va soluţiona prin aderarea Chişinăului la UE.  "Transnistria este o problemă foarte complicată, este dincolo de frontierele UE, trebuie privită din diferite unghiuri. Nu se poate spune că dacă Moldova va deveni membră UE, această problemă este rezolvată. Cred că este mult mai complexă. Nu este ceva pe care să aduci în UE şi gata, s-a rezolvat", a explicat ambasadoarea Olandei în România. "Este o problemă a Moldovei şi nu este una uşoară", a completat ambasadoarea Olandei.

În ceea ce priveşte o eventuală extindere a UE, ambasadoarea Tanya van Gool a apreciat că ar fi necesară o pauză, pentru ca Europa să-şi revină în urma crizei economice şi financiare. "Cu toţii avem probleme  economice şi cu caracter social. Purtăm discuţii cu multe ţări care aşteaptă cu nerăbdare să înceapă negocierile. Am menţionat Croaţia, dar şi Islanda. Cred că trebuie să ne uităm în primul rând la acestea, înainte de a face o listă din ce ce în ce mai mare cu alte ţări", a conchis ambasadoarea Olandei în România.

În ceea ce priveşte dorinţa Serbiei de a obţine statutul de ţară candidată la UE, diplomatul olandez a reamintit că la reuniunea care a avut loc la începutul săptămânii la Bruxelles s-a discutat şi s-a decis că CE poate începe discuţiile cu Belgradul în vederea aderării, cu anumite condiţii. "Una dintre condiţiile pe care Olanda le-a impus foarte puternic a fost că aşteptăm ca autorităţile sârbe să facă tot posibilul pentru a-l extrăda pe Ratko Mladici la Tribunalul Penal Internaţional", a punctat ambasadoarea Olandei în România. (NewsIn)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus