Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.10.2010

La Chişinău a avut loc cea de-a III-a Reuniune a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE

Potrivit MAEIE, la 26 octombrie curent, la Chişinău a avut loc cea de-a III-a Reuniune a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE. Reuniunea a fost co-prezidată din partea RM de Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi dl Sergiu Sainciuc, Viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei iar din partea UE de dl Frank Paul, reprezentantul Directoratului General Afaceri Interne al Comisiei Europene.

La eveniment au participat reprezentaţii Comisiei Europene, statelor membre ale UE şi Agenţiilor UE semnatare ale Parteneriatului, precum şi ai ministerelor de resort şi organizaţiilor internaţionale implementatoare.

Reuniunea avut loc pentru prima dată în doi ani de la lansarea acestuia în format extins, fiind invitaţi atît semnatarii Declaraţiei Comune, cît şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale implicate în implementarea Parteneriatului, în vederea promovării transparenţei şi stimulării interesului pentru noi iniţiative în domeniul migraţiei.

La deschiderea evenimentului Natalia Gherman a subliniat importanţa Rezoluţiei Parlamentului European şi adoptarea Concluziilor privind Moldova în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 25 octombrie la Luxemburg şi relevanţa acestora pentru implementarea Parteneriatului de Mobilitate şi a dialogului de liberalizare a regimului de vize. În acest context, autorităţile RM şi-au exprimat gratitudinea pentru disponibilitatea statelor membre UE de a oferi suport în îmbunătăţirea managementului migraţiei şi azilului şi în consolidarea capacităţilor de eliberare a paşapoartelor biometrice precum şi în alte domenii.

Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai statelor membre UE au apreciat efortul comun în implementarea Parteneriatului şi voinţa Guvernului RM de a utiliza acest instrument pentru a complementa eforturile în vederea avansării în cadrul dialogului privind liberalizarea regimului de vize.

În cadrul reuniunii, partenerii au luat notă de rezultatele obţinute pe parcursul anului 2010 în vederea promovării migraţiei legale şi contribuţiei acesteia la dezvoltarea ţării şi activităţilor de combatere a migraţiei ilegale. De asemenea partenerii au examinat posibilităţile de lansare a unor noi iniţiative, în special în cadrul Programului de la Stockholm.

Participanţii la eveniment au salutat lansarea iniţiativelor în domeniul managementului mobilităţii cadrelor medicale şi a proiectelor de migraţie circulară, gestionării eficace a pieţei muncii, diminuării impactului negativ a migraţiei asupra categoriilor vulnerabile, protecţiei sociale a migranţilor, consolidarea relaţiilor cu Diaspora şi altele.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus