Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-10-29/guvernul-a-aprobat-noul-regulament-privind-restituirea-taxei-pe-valoarea-adaugata-tva-18390.html
Data: Oct 29, 2010 (09:29)

Guvernul a aprobat noul Regulament privind restituirea taxei pe valoarea adăugată (TVA)

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri, 28 octombrie 2010, noul Regulament privind restituirea taxei pe valoarea adăugată, elaborat întru executarea prevederilor art.101(5) din Titlul III al Codului fiscal. 

Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa a menţionat că noul Regulament prevede simplificarea procedurii de restituire a taxei pe valoarea adăugată, reducerea termenului de rambursare a TVA-ului şi atribuirea responsabilităţii personale ale şefilor sau şefilor-adjuncţi ai Serviciilor Fiscale teritoriale pentru restituirea taxei pe valoarea adăugată. Astfel, vor fi dizolvate comisiile din cadrul inspectoratelor fiscale teritoriale, care se ocupau de examinarea documentelor privind rambursarea TVA-ului depuse de către entităţile care au acest drept, ceia ce va simplifica procesul de examinare a materialelor, va reduce numărul persoanelor implicate şi etapele de examinare, verificare.  

Potrivit MF, documentele privind rambursarea TVA-ului din buget vor fi semnate de către responsabili concreţi - şefii sau şefii adjuncţi ai inspecţiilor fiscale teritoriale, care vor purta responsabilitate personală pentru ele. Aceste măsuri vor contribui la o mai mare transparenţă şi la eliminarea corupţiei în procesul de rambursare a TVA-ului.  

Veaceslav Negruţa a specificat că dacă anterior subiecţii de impozitare, care au dreptul la rambursarea TVA-ului, de ani de zile încercau să obţină din buget mijloacele care le revin prin lege, iar datoriile statului, în septembrie a anului trecut, erau de sute de milioane lei, atunci în prezent nu există întârzieri la plăţi şi datorii privind restituirea TVA-ului.   

NOTA EXPLICATIVA la proiectul Hotarârii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind restituirea taxei pe valoarea adaugată