Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.10.2010

75 millioane euro pentru finanţarea reconstrucţiei drumurilor

75 millioane euro pentru finanţarea reconstrucţiei drumurilor

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvloltare (BERD) sprijină dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova cu un împrumut de 75 milioane euro pentru finanţarea reconstrucţiei de drumuri. Aceasta este cea mai mare investiţie BERD în Republica Moldova de până acum.
 
Reţeaua de drumuri din Republica Moldova cuprinde aproximativ 16800 de km de drumuri. Din cauza lipsei de investiţii şi neglijării prelungite a sectorului de transport, în prezent doar mai putin de 10 procente din drumurile ţării sunt în stare satisfacatoare.
 
Împrumutul BERD, divizat în trei tranşe, va fi utilizat pentru a finanţa proiectele prioritare stabilite în planul de investiţii în sectorul drumurilor, care a fost elaborat cu susţinerea Băncii Mondiale. Acestea vor contribui la creşterea economică a Republicii Moldova şi la integrarea ei regională.
 
Prima tranşă a împrumutului, în voaloare de 27 milioane euro, va finanţa reconstrucţia a două porţiuni de pe traseul M3 Chişinău-Giurgiuleşti, între oraşele Comrat şi Ciumai, cu o lungime totală de aproximativ 55 de kilometri. Traseul M3 Chişinău-Giurgiuleşti este unul important în Moldova, asigurînd legătura dintre Coridoarele Europene IV şi IX, şi accesul către Dunăre şi Marea Neagră.
 
Următoarele tranşe, de 25 şi 23 de milioane euro respectiv, vor fi folosite pentru a finanţa investiţiile adăugătoare în infrastructura de drumuri a Republicii Moldova.
 
Acest proiect urmeaza a fi co-finanţat de către Banca Europeană de Investiţii.
 
Investiţia BERD este completată de granturi nerambursabile în valoare de 1,5 milioane euro, care for fi utilizate pentru a sprijini dezvoltarea reformei de intreţinere a drumurilor,  realizarea proiectului şi consolidarea instituţională a Administraţiei de Stat a Drumurilor, structura responsabilă de implementarea proiectului.
 
"Reconstrucţia drumurilor este una din priorităţile de bază ale Republicii Moldova şi BERD are plăcerea să poată să sprijini acest obiectiv important pentru dezvoltarea economiei ţării. Investiţia BERD va contribui la îmbunătăţirea semnificativă a calităţii  reţelelor de transport în Moldova", a menţionat Sue Barret, Director BERD pentru Transport.
 
Cu prima tranşă a acestui împrumut, investiţiile BERD în sectorul de transport în Republica Moldova a atins 99 milioane euro. În total de la începutul activităţii sale în Republica Moldova, BERD a investit pest 400 milioane euro în diferite sectoare ale economiei, mobilizând investiţii suplimentare de peste 320 de milioane euro, informează un comunicat Al BERD.
 

cuvinte-cheie: BERD

Comentarii (7)

 

Related news

Sus