Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.10.2010

Declaraţia misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Declaraţia misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

O delegaţie preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a efectuat o vizită la Chişinău pentru a evalua campania electorală în ajunul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010. Delegaţia a avut întrevederi cu Ghimpu, Preşedintele interimar al Republicii Moldova şi Preşedintele Parlamentului, liderii  principalelor partide politice care participă în alegeri, Preşedintele şi membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), Preşedintele Curţii Constituţionale, Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, reprezentanţii comunităţii internaţionale, ONG-uri şi mass media.

Delegaţia preelectorală a notat cu satisfacţie încrederea actorilor politici în funcţionarea transparentă a Comisiei Electorale Centrale. De asemenea, delegaţia a subliniat ameliorarea procesului de reflectare a campaniei electorale de către mass media, inclusiv de către radiodifuzorii publici, care în trecut au demonstrat tendinţa de reflectare în mod predominat favorabil partidelor de guvernământ, indiferent de afilierea lor politică - fenomen care a fost criticat în mod constant de Adunarea Parlamentară. Cu toate acestea, delegaţia a subliniat faptul că posturile TV private trebuie să asigure, indiferent de  simpatiile lor politice, o reflectare media echilibrată pentru a nu servi drept tribună propagandistică. 

Delegaţia preelectorală a subliniat că mai subzistă unele îngrijorări în această campanie electorală. Delegaţia a fost informată despre problemele recurente privind calitatea listelor electorale. Prin urmare, delegaţia îndeamnă CEC, precum şi autorităţile locale să întreprindă toate măsurile necesare până la 28 noiembrie în vederea ameliorării calităţii listelor electorale. Delegaţia şi-a exprimat îngrijorarea faţă de informaţiile recepţionate privind lipsa transparenţei în procesul finanţării campaniei electorale, aceasta fiind o garanţie a alegerilor corecte şi a consolidării încrederii cetăţenilor în procesul electoral democratic.

Mai mulţi interlocutori şi-au exprimat îngrijorarea faţă de riscul utilizării resurselor administrative de către autorităţi, escaladarea tensiunii în cursa electorală. În acest context, delegaţia condamnă cu fermitate orice încercare a autorităţilor locale, indiferent de afilierea lor politică, de a utiliza resursele administrative în scopuri electorale. Delegaţia îndeamnă actorii politici să evite retorica agresivă, precum şi încercările de a aplica presiuni asupra oponenţilor politici sau alte acţiuni contrare principiilor enunţate în Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei. 

Delegaţia subliniază faptul, că alegerile democratice nu se limitează doar la ziua alegerilor. Autorităţile naţionale şi toţi actorii politici au o mare responsabilitate să asigure condiţiile necesare pentru libera exprimare a voinţei tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Delegaţia preelectorală reaminteşte că, după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, Moldova se află într-o criză politică şi instituţională continuă. În acest context, delegaţia subliniază importanţa crucială a alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, rezultatele cărora trebuie, în final, să asigure formarea instituţiilor de stat funcţionale în conformitate cu prevederile Constituţiei şi să permită autorităţilor naţionale să-şi concentreze eforturile în vederea soluţionării problemelor stringente ale cetăţenilor. După alegerile parlamentare anticipate, liderii principalelor partide politice trebuie să se angajeze imediat într-un dialog constructiv, responsabil pentru a ajunge la consensul necesar soluţionării crizei.  

Delegaţia este convinsă că participarea activă a cetăţenilor la alegeri şi încrederea continuă în procesul democratic, în pofida oboselii electorale curente, ar putea contribui la depăşirea crizei politice. 

Delegaţia preelectorală a primit asigurări din partea autorităţilor naţionale, precum şi din partea Comisiei Electorale Centrale, că vor fi întreprinse toate măsurile necesare pentru eradicarea problemelor identificate în scopul garantării caracterului democratic al alegerilor parlamentare anticipate. 

Adunarea Parlamentare va trimite o delegaţie din 30 membri pentru a observa alegerile  parlamentare anticipate din  28 noiembrie 2010.

cuvinte-cheie: alegeri | parlamentare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus