Trimite e-mail | Printeaza
Social
27.10.2010

Guvernul Japoniei a acordat asistenţa financiară Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei

Guvernul Japoniei a susţinut financiar Proiectul de asigurare a Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei cu utilaj modern pentru restaurare, activitatea expoziţională şi cea educaţională, asistenţa financiară fiind în valoare de 81 562 dolari SUA.

Acest proiect este primul realizat în Republica Moldova în cadrul Programului Japonez de granturi mici în domeniul culturii.
În conformitate cu acordul de grant, pentru Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei au fost achiziţionate: vitrine pentru sălile de expoziţii, LCD-televizoare, DVD-playere, calculator, proiector, sistem acustic, utilaj şi echipamente pentru laboratoarele de restaurarea lemnului şi metalului. Astfel, acest grant a impulsionat activitatea cu publicul, a asigurarat condiţii favorabile pentru desfăşurarea lucrărilor de restaurare-conservare a pieselor de patrimoniu. 

La 27 octombrie 2010 a avut loc prezentarea oficiala a utilajului şi echipamentului nou, care va fi transmis de către ES Tadashi IZAWA, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în Republica Moldova, reprezentantului autorizat al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

La fel ca şi asistenţa financiară în domeniul culturii, Proiectul de granturi mici în domeniul culturii face parte din Programul Japonez de asistenţa oficială pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi are ca scop susţinerea culturii şi educaţiei, conservarea patrimoniului cultural-istoric. Asistenţa financiară nerambursabilă de proporţii mici se acordă proiectelor elaborate de instituţii locale de stat, ONG-uri şi alte organizaţii non-profit.

Începând cu anul 2001, Japonia a oferit Republicii Moldova, pe bază bilaterală sau multilaterală, asistenţă financiară în valoare de peste 72,7 milioane de dolari SUA. Din această sumă, peste 1 milion de dolari SUA au fost acordaţi sub formă de grant instituţiilor educaţionale şi culturale, informează un comunicat al Ambasadei Japoniei.

cuvinte-cheie: Japonia

Comentarii (0)

 

Related news

Sus