Trimite e-mail | Printeaza
IT
26.10.2010

Procuratura Generală investighează atacul hackerilor asupra a 2 site-uri din republică

Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale a pornit urmărirea penală pe faptul perturbării funcţionării sistemului informatic.

Temei pentru declanşarea procesului penal au servit plîngerile parvenite de la proprietarii web-site-urilor www.sports.md şi www.fcolimpia.md.
În cadrul urmăririi penale s-a constatat că la 8 octombrie 2010, au fost atacate web-serverele pe care se găzduiau respectivele site-uri.
În urma atacului hacker a fost perturbat sistemul informatic, fiind şterse datele informatice de pe servere, care conţineau date publice vizibile pentru toţi utilizatorii reţelei Internet.

Concomitent, procurorii menţionează că, a fost ştearsă şi baza de date privind istoricul şi statistica competiţiilor sportive din Republica Moldova începînd cu anul 1991, sportivii şi cluburile din republică, materiale video şi foto din istoria sportului moldovenesc din ultimii 100 de ani, date personale ale angajaţilor şi clienţilor administratorilor, şi proprietarilor web-site-ului www.sports.md şi www.fcolimpia.md (bazele de date private, cutiile poştale, conturile şi parolele de acces la site), date personale (inclusiv: parola de acces la web-server, programele de computer destinate pentru administrarea site-urilor), precum şi alte informaţii.

Potrivit plîngerii depuse de proprietarii site-urilor www.sports.md şi www.fcolimpia.md, prin pretinsa infracţiune, le-a fost cauzat un prejudiciu în mărime totală de 1.700.000 lei, adică daune în proporţii deosebit de mari, materializat prin cheltuieli generate de imposibilitatea de a-şi executa, în mod normal, obligaţiile contractuale faţă de partenerii şi clienţii cărora le prestau servicii de administrare a site-urilor şi acordarea spaţiului pentru date publicitare, costul informaţiei şi programelor de computer distruse, restabilirea sistemului informatic, afectarea reputaţiei întreprinderii etc.

În urma acţiunilor de urmărire penală a fost identificat locul sistemului informatic de pe care a fost efectuat atacul cibernetic, precum şi presupusa persoană care a săvîrşit infracţiunea. Este vorba despre un tînăr de 23 de ani din capitală, care astăzi urmează a fi audiat de procurori în calitate de bănuit.
Ca rezultat procurorii au ridicat calculatoarele pentru examinare şi constatare a circumstanţelor ce pot avea importanţă probatorie pentru cauza penală.
Efectuarea urmăririi penale în prezenta cauză a fost dispusă Secţiei tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale şi Direcţiei Investigare a Fraudelor din cadrul MAI, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus